Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003086" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003086 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/14:66653
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-160-1.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-160-1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
V metodice je uveden postup extrakce polyfenolických látek z pokrutin pomocí etanolu. Jsou uvedeny výsledky obsahu celkových polyfenolů v pokrutinách révy vinné v pomletých a nepomletých vzorcích. Obsah celkových polyfenolů byl měřen spektrofotometrickypomocí Folin-Ciocalteuova činidla, při vlnové délce 700 nm. Hodnoty CP byly vyjádřeny jako ekvivalent kyseliny gallové na jeden kilogram vzorku pokrutin. Ve vzorcích pokrutin byly stanoveny obsahy CP v rozsahu 3,97-16,40 g.kg-1. Nejnižší obsah CP 3,97 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Zweigeltrebe a Modrý Portugal. Největší obsah CP 16,40 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Rulandské šedé. Ve vzorcích sledovaných odrůd nebyly rozdíly mezi nepomletými a pomletými vzorky statisticky prokázány, což je důležité pro ekonomiku samotné technologie zpracování pokrutin. V metodice je uveden postup extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné, který je možné realizovat v provozních podmínkách vinařských nebo lihovarnických subjektů.
Název v anglickém jazyce
Extraction of polyphenols from winemaking residues
Popis výsledku anglicky
The methodology is the procedure for extracting polyphenols from winmaking residues with ethanol. The content of total polyphenols (TP) in grinded and non-grinded winemaking residue samples to determine the suitability of material processing was carried.The content of TP was measured spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent at 700 nm. TP contents were expressed as gallic acid equivalents per kilogram of the dry sample residue. TP kontent were determined in the range of 3.97 to 16.40 g.kg-1 dry weight (DW). The lowest TP content of 3.97 g.kg-1 DW was determined in the variety Zweigeltrebe and Blue Portugal. The highest TP kontent of 16.40 g.kg-1 DW was determined in the variety Pinot Gris. In the samples studied, varieties did not showdifferences between non-grinded and grinded samples, which is important for the economy of the technology. The methodology is the procedure for extracting polyphenols winemaking vine, which can be realized in operating conditions distilli
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-160-1
Číslo předpisu
2/2014
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. 2/2014 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny. Smlouva o využití výsledku uživatelem č.175/2014 byla uzavřena s Agro Boskovštejn, s.r.o., Boskovštejn 6, 671 54 Hostim, IČ: 29263361, DIČ: CZ29263361, zastoupené jednatelem Ing.Bohumírem Radou dne 11.12.2014. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Radomíra Střalková, Ph.D., tel.702 087 808, e-mail: stralkova@vurv.cz
Ekonomické parametry
Byl vypočítán zisk 1600 Kč/ 1 kg pokrutin. Do výpočtu nejsou zahrnuty pořizovací náklady na materiál, stroje, přístroje a zařízení.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů