Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003086" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003086 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/14:66653

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-160-1.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-160-1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V metodice je uveden postup extrakce polyfenolických látek z pokrutin pomocí etanolu. Jsou uvedeny výsledky obsahu celkových polyfenolů v pokrutinách révy vinné v pomletých a nepomletých vzorcích. Obsah celkových polyfenolů byl měřen spektrofotometrickypomocí Folin-Ciocalteuova činidla, při vlnové délce 700 nm. Hodnoty CP byly vyjádřeny jako ekvivalent kyseliny gallové na jeden kilogram vzorku pokrutin. Ve vzorcích pokrutin byly stanoveny obsahy CP v rozsahu 3,97-16,40 g.kg-1. Nejnižší obsah CP 3,97 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Zweigeltrebe a Modrý Portugal. Největší obsah CP 16,40 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Rulandské šedé. Ve vzorcích sledovaných odrůd nebyly rozdíly mezi nepomletými a pomletými vzorky statisticky prokázány, což je důležité pro ekonomiku samotné technologie zpracování pokrutin. V metodice je uveden postup extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné, který je možné realizovat v provozních podmínkách vinařských nebo lihovarnických subjektů.

  • Název v anglickém jazyce

    Extraction of polyphenols from winemaking residues

  • Popis výsledku anglicky

    The methodology is the procedure for extracting polyphenols from winmaking residues with ethanol. The content of total polyphenols (TP) in grinded and non-grinded winemaking residue samples to determine the suitability of material processing was carried.The content of TP was measured spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent at 700 nm. TP contents were expressed as gallic acid equivalents per kilogram of the dry sample residue. TP kontent were determined in the range of 3.97 to 16.40 g.kg-1 dry weight (DW). The lowest TP content of 3.97 g.kg-1 DW was determined in the variety Zweigeltrebe and Blue Portugal. The highest TP kontent of 16.40 g.kg-1 DW was determined in the variety Pinot Gris. In the samples studied, varieties did not showdifferences between non-grinded and grinded samples, which is important for the economy of the technology. The methodology is the procedure for extracting polyphenols winemaking vine, which can be realized in operating conditions distilli

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-160-1

  • Číslo předpisu

    2/2014

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č.j. 2/2014 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny. Smlouva o využití výsledku uživatelem č.175/2014 byla uzavřena s Agro Boskovštejn, s.r.o., Boskovštejn 6, 671 54 Hostim, IČ: 29263361, DIČ: CZ29263361, zastoupené jednatelem Ing.Bohumírem Radou dne 11.12.2014. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Radomíra Střalková, Ph.D., tel.702 087 808, e-mail: stralkova@vurv.cz

  • Ekonomické parametry

    Byl vypočítán zisk 1600 Kč/ 1 kg pokrutin. Do výpočtu nejsou zahrnuty pořizovací náklady na materiál, stroje, přístroje a zařízení.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů