Obsah polyfenolů a antioxidační aktivita vín v průběhu jejich výroby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10535" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10535 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/05:10922
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Phenolics and antioxidant activity of wines during the winemaking process
Popis výsledku v původním jazyce
Content of polyphenols, composition of phenolic complex and antioxidative or antiradical capacity of wines could be affected by many extrinsic and intrinsic factors, as variety, wine growing area and climatic conditions, quality of wine, and not at leastalso technological procedures during wine-making. Changes in the content of total polyphenols (TP) and antioxidant antiradical activity (AARA) affected by grape variety, wine-growing area and winemaking process in five white (Müller Thurgau, Moravian Muscat MOPR, Pinot Blanc, White Riesling, Traminer) and four red (Saint Laurent, Blauer Portugieser, Pinot Noir, Zweigeltrebe) varieties from three wine areas (Žernoseky, Kutná Hora and Mělník) of Czech Republic (harvest 2004) were studied. 14-17 samples were taken during the wine processing. A spectrophotometric method using Foilin-Ciocalteau reagent was applied for determination of TP content and a spectrophotometric method using free stable radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH?)
Název v anglickém jazyce
Phenolics and antioxidant activity of wines during the winemaking process
Popis výsledku anglicky
Content of polyphenols, composition of phenolic complex and antioxidative or antiradical capacity of wines could be affected by many extrinsic and intrinsic factors, as variety, wine growing area and climatic conditions, quality of wine, and not at leastalso technological procedures during wine-making. Changes in the content of total polyphenols (TP) and antioxidant antiradical activity (AARA) affected by grape variety, wine-growing area and winemaking process in five white (Müller Thurgau, Moravian Muscat MOPR, Pinot Blanc, White Riesling, Traminer) and four red (Saint Laurent, Blauer Portugieser, Pinot Noir, Zweigeltrebe) varieties from three wine areas (Žernoseky, Kutná Hora and Mělník) of Czech Republic (harvest 2004) were studied. 14-17 samples were taken during the wine processing. A spectrophotometric method using Foilin-Ciocalteau reagent was applied for determination of TP content and a spectrophotometric method using free stable radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH?)
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of Conference MendelNet´05 Agro, Sekce Technologie potravin, http://www.af.mendelu.cz/mendelnet2005/articles/
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU Brno
Datum konání akce
29. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—