Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyfenolů v pokrutinách révy vinné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003035" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah polyfenolů v pokrutinách révy vinné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V roce 2013 byl zjišťován obsah celkových polyfenolů (CP) v pokrutinách révy vinné a to v pomletých a nepomletých vzorcích s cílem zjistit vhodnost zpracování materiálu. Obsah CP byl měřen spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla, při vlnovédélce 700 nm. Hodnoty CP byly vyjádřeny jako ekvivalent kyseliny gallové na jeden kilogram vzorku pokrutin. Ve vzorcích pokrutin byly stanoveny obsahy CP v rozsahu 3,97-16,40 g/kg DW. Nejnižší obsah CP 3,97 g/kg suché hmoty (dry weight, DW) byl stanovenv odrůdě Zweigeltrebe a Modrý Portugal. Největší obsah CP 16,40 g/kg DW byl stanoven v odrůdě Rulandské šedé. Ve vzorcích sledovaných odrůd nebyly rozdíly mezi nepomletými a pomletými vzorky statisticky prokázány, což je důležité pro ekonomiku samotné technologie zpracování pokrutin.

  • Název v anglickém jazyce

    Polyphenol content of the cake grapevine (Vitis vinifera L.)

  • Popis výsledku anglicky

    The content of total polyphenols (TP) in grinded and non-grinded winemaking residue samlpes to determine the suitability of material processing was carried out in 2013. The content of TP was measured spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent at 700 nm. TP contents were expressed as gallic acid equivalents per kilogram of the dry sample residue. TP kontent were determined in the range of 3.97 to 16.40 g/kg dry weight (DW). The lowest TP kontent of 3.97 g/kg DW was determined in the varietyZweigeltrebe and Blue Portugal. The highest TP kontent of 16.40 g/kg DW was determined in the variety Pinot Gris. In the samples studied, varieties did not show differences between non-grinded and grinded samples, which is important for the economy of the technology.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    489-492

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus