Obsah polyfenolů v pokrutinách révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003035" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah polyfenolů v pokrutinách révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2013 byl zjišťován obsah celkových polyfenolů (CP) v pokrutinách révy vinné a to v pomletých a nepomletých vzorcích s cílem zjistit vhodnost zpracování materiálu. Obsah CP byl měřen spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla, při vlnovédélce 700 nm. Hodnoty CP byly vyjádřeny jako ekvivalent kyseliny gallové na jeden kilogram vzorku pokrutin. Ve vzorcích pokrutin byly stanoveny obsahy CP v rozsahu 3,97-16,40 g/kg DW. Nejnižší obsah CP 3,97 g/kg suché hmoty (dry weight, DW) byl stanovenv odrůdě Zweigeltrebe a Modrý Portugal. Největší obsah CP 16,40 g/kg DW byl stanoven v odrůdě Rulandské šedé. Ve vzorcích sledovaných odrůd nebyly rozdíly mezi nepomletými a pomletými vzorky statisticky prokázány, což je důležité pro ekonomiku samotné technologie zpracování pokrutin.
Název v anglickém jazyce
Polyphenol content of the cake grapevine (Vitis vinifera L.)
Popis výsledku anglicky
The content of total polyphenols (TP) in grinded and non-grinded winemaking residue samlpes to determine the suitability of material processing was carried out in 2013. The content of TP was measured spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent at 700 nm. TP contents were expressed as gallic acid equivalents per kilogram of the dry sample residue. TP kontent were determined in the range of 3.97 to 16.40 g/kg dry weight (DW). The lowest TP kontent of 3.97 g/kg DW was determined in the varietyZweigeltrebe and Blue Portugal. The highest TP kontent of 16.40 g/kg DW was determined in the variety Pinot Gris. In the samples studied, varieties did not show differences between non-grinded and grinded samples, which is important for the economy of the technology.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
12 věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
489-492
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—