Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení obsahu barviv v hroznech původem z jižní Moravy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137513" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137513 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The content of total anthocyanins was determined in grapes of nine grapevine (Vitis vinifera L.) varieties belonging to traditional blue grape varieties grown in south Moravia (Czech Republic) within the period of 2002-2007. Factors of vintage and healthcondition of grapes were observed. The material balance of colour substances in grapes was related to the dry matter of skins of berries and that of fresh gapes, which were used as raw material for vinification. The highest content of pigments was foundin the variety Neronet (2.15 -- 4.49 g/kg of fresh grapes), which belongs to the so-called Teinturier varieties. Besides the variety Neronet (containing 30.6 -- 73.4 mg/g of dry skin), high contents of total anthocyanins in dry skins were found in the varieties Dornfelder (24.7 -- 59.0 mg/g of dry skin) and Cabernet Moravia (20.1 -- 59.3 mg/g of dry skin). In the long run, the lowest concentrations of pigments were determined in grapes of the varieties Blauer Portugieser (0.51 -- 1.02 g

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia

  • Popis výsledku anglicky

    The content of total anthocyanins was determined in grapes of nine grapevine (Vitis vinifera L.) varieties belonging to traditional blue grape varieties grown in south Moravia (Czech Republic) within the period of 2002-2007. Factors of vintage and healthcondition of grapes were observed. The material balance of colour substances in grapes was related to the dry matter of skins of berries and that of fresh gapes, which were used as raw material for vinification. The highest content of pigments was foundin the variety Neronet (2.15 -- 4.49 g/kg of fresh grapes), which belongs to the so-called Teinturier varieties. Besides the variety Neronet (containing 30.6 -- 73.4 mg/g of dry skin), high contents of total anthocyanins in dry skins were found in the varieties Dornfelder (24.7 -- 59.0 mg/g of dry skin) and Cabernet Moravia (20.1 -- 59.3 mg/g of dry skin). In the long run, the lowest concentrations of pigments were determined in grapes of the varieties Blauer Portugieser (0.51 -- 1.02 g

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus