Hodnocení obsahu barviv v hroznech původem z jižní Moravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137513" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137513 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia
Popis výsledku v původním jazyce
The content of total anthocyanins was determined in grapes of nine grapevine (Vitis vinifera L.) varieties belonging to traditional blue grape varieties grown in south Moravia (Czech Republic) within the period of 2002-2007. Factors of vintage and healthcondition of grapes were observed. The material balance of colour substances in grapes was related to the dry matter of skins of berries and that of fresh gapes, which were used as raw material for vinification. The highest content of pigments was foundin the variety Neronet (2.15 -- 4.49 g/kg of fresh grapes), which belongs to the so-called Teinturier varieties. Besides the variety Neronet (containing 30.6 -- 73.4 mg/g of dry skin), high contents of total anthocyanins in dry skins were found in the varieties Dornfelder (24.7 -- 59.0 mg/g of dry skin) and Cabernet Moravia (20.1 -- 59.3 mg/g of dry skin). In the long run, the lowest concentrations of pigments were determined in grapes of the varieties Blauer Portugieser (0.51 -- 1.02 g
Název v anglickém jazyce
Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia
Popis výsledku anglicky
The content of total anthocyanins was determined in grapes of nine grapevine (Vitis vinifera L.) varieties belonging to traditional blue grape varieties grown in south Moravia (Czech Republic) within the period of 2002-2007. Factors of vintage and healthcondition of grapes were observed. The material balance of colour substances in grapes was related to the dry matter of skins of berries and that of fresh gapes, which were used as raw material for vinification. The highest content of pigments was foundin the variety Neronet (2.15 -- 4.49 g/kg of fresh grapes), which belongs to the so-called Teinturier varieties. Besides the variety Neronet (containing 30.6 -- 73.4 mg/g of dry skin), high contents of total anthocyanins in dry skins were found in the varieties Dornfelder (24.7 -- 59.0 mg/g of dry skin) and Cabernet Moravia (20.1 -- 59.3 mg/g of dry skin). In the long run, the lowest concentrations of pigments were determined in grapes of the varieties Blauer Portugieser (0.51 -- 1.02 g
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—