Studium změn anthokyaninových barviv Vitis vinifera L.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A55500011" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:55500011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium změn anthokyaninových barviv Vitis vinifera L.
Popis výsledku v původním jazyce
Koncentrace anthokyaninových barviv v hroznech byla sledována ve třech ročnících u odrůd Neronet, Frankovka, Svatovavřinecké a novošlechtěních (interspecifických křížení) Gamay fréaux x Saperavi x SV 23 657 , SV 23 657 x Ryzlink rýnský, Rubín tajrovskij(Oděsskij ustojčivyj x SV 23 657), Merlot x SV 13 666. Stanovené koncentrace anthokyaninových barviv od 34 do 105 g.kg-1 sušiny slupek dokumentovaly vhodnost uplatnění plodů révy, především však interspecifických odrůd, jako průmyslového zdroje červenéhobarviva. Autor navrhl stanovení -barevné kapacity- pro hodnocení barvící schopnosti vyrobených anthokyaninových koncentrátů. Vedle kladně senzoricky hodnocených nealkoholických nápojů vyrobených z hroznů -barvířek- odrůdy Neronet a novošlechtění Gamay fréaux x Saperavi x SV 23 657 byly velmi pozitivně hodnoceny rovněž nápoje vyrobené z hroznů novošlechtění Merlot x SV 13 666 s přídavkem anthokyaninových koncentrátů.
Název v anglickém jazyce
Studies on changes in anthocyanin pigments in Vitis vinifera L.
Popis výsledku anglicky
Total concentration of anthocyanin pigments in grapes was studied in three vintages of cultivars Neronet, Frankovka and St. Laurent as well as in new selection (interspecific hybrids) Gamay fréaux x Saperavi x Seyve Villard 23 657, Seyve Villard 23 657 xRhine Riesling, Rubín tajrovskij (Oděsskij ustojčivyj x Seyve Villard 23 657) and Merlot x Seyve Villard 13 666. Concentrations of anthocyanin pigments ranged from 34 to 105 g.kg-1 dry matter of skins and documented the suitabilityof grapes (and especially of interspecific hybrids) for industrial production of red pigments. The author introduced the concept of -colour capacity- that can be used for the evaluation of colouring properties of produced anthocyanin concentrates. Besides positively evaluatednon-alcoholic beverages made of grapes of the -teinturier- cultivars Neronet and new selection Gamay fréaux x Saperavi x Seyve Villard 23 657, a very positive sensory evaluation was obtained for beverages made of grapes of ne
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Počet stran knihy
238
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Lednice
Kód UT WoS knihy
—