Rozdíly ve stanovení živin vojtěšky chemicky a přenosným spektrometrem NIR (blízká infračervená oblast)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005889" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005889 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/23:N0000044
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23156.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23156.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozdíly ve stanovení živin vojtěšky chemicky a přenosným spektrometrem NIR (blízká infračervená oblast)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem výzkumu bylo pro čerstvou a zavadlou vojtěšku odrůd Morava a Holyna získat podklady pro kalibraci přenosných přístrojů NIR (v blízké infračervené oblasti). Pokus proběhl v pěti po sobě jdoucích letech (2018-2022). Do statistického hodnocení bylo zahrnuto celkem 108 vzorků vojtěšky z chemické analýzy a 1080 vzorků z přenosného spektroskopu AgriNIR. Chemickou analýzou byly oproti stanovení spektroskopem NIR stanoveny vyšší obsahy sušiny (o 9 g/kg suš.), acido detergentní vlákniny (ADF) (o 10,2 g/kg suš.) a popelovin (2,2 g/kg suš.) a nižší N-látky (o 11,2 g/kg suš.). U čerstvé vojtěšky byly při chemické analýze nižší N-látky a vyšší ADF než spektroskopií NIR. U zavadlé vojtěšky byly po chemické analýze nižší N-látky a vyšší neutrálně detergentní vláknina a popeloviny než spektroskopií NIR. Rozdíl mezi odrůdami byl pouze v obsahu popelovin u odrůdy Morava, byl vyšší u analýzy chemickou cestou než metodou NIRS.
Název v anglickém jazyce
Differences in alfalfa nutrient determination by chemical and portable spectrometer NIR (near-infrared region)
Popis výsledku anglicky
The goal of the research was to obtain data for the calibration of portable NIR devices (in the near-infrared region) for fresh and wilted alfalfa Morava and Holyna varieties. The trial took place in two locations in five consecutive years (2018-2022). A total of 108 alfalfa samples from chemical analysis and 1080 samples from the portable AgriNIR spectroscope were included in the statistical evaluation. Chemical analysis showed higher contents of dry matter (by 9 g/kg dry matter), acid detergent fiber (ADF) (by 10.2 g/kg dry matter) and ash (2.2 g/kg dry matter) and lower proteins (by 11.2 g/kg dry matter). In fresh alfalfa, chemical analysis showed lower proteins and higher ADF than NIR spectroscopy. In wilted alfalfa, chemical analysis showed lower proteins and higher neutral detergent fiber and ash content than NIR spectroscopy. The difference between the varieties was only in the ash content of the Morava variety, it was higher in the chemical analysis than the NIRS method.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
71
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
405-408
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—