Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlivy na složení živin při sklizni vojtěšky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005871" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005871 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/23:96515 RIV/26296080:_____/23:N0000050

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlivy na složení živin při sklizni vojtěšky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika se zabývá u vojtěšky posouzením vlivu lokality, pořadí seče a počasí v pěti po sobě jdoucích letech (2018-2022) na obsah dusíkatých látek, vlákniny a popelovin. Hlavním cílem výzkumu bylo pro čerstvou a zavadlou vojtěšku získat podklady pro kalibraci přístrojů v blízké infračervené spektroskopii (NIRS). Do statistického hodnocení bylo zahrnuto 1080 vzorků vojtěšky, z toho polovina pro chemickou analýzu a polovina pro analýzu NIRS. Z výsledků vyplývá, že faktory jako vývoj počasí, lokalita i pořadí seče mohou ovlivnit obsah sušiny i obsahy jednotlivých živin. Chemickou analýzou byly oproti NIRS stanoveny vyšší obsahy sušiny (o 9 g/kg suš.), acido detergentní vlákniny (o 10,2 g/kg suš.) a popelovin (2,2 g/kg suš.) a nižší N-látky (o 11,2 g/kg suš.).

  • Název v anglickém jazyce

    Effects on nutrient composition during alfalfa harvest

  • Popis výsledku anglicky

    In the case of alfalfa, the methodology deals with the assessment of the influence of location, cutting order and weather in five consecutive years (2018-2022) on the content of nitrogenous substances, fiber and ash. The main goal of the research was to obtain data for the calibration of instruments in near infrared spectroscopy (NIRS) for fresh and wilted alfalfa. 1080 alfalfa samples were included in the statistical evaluation, half of them for chemical analysis and half for NIRS analysis. The results show that factors such as the development of the weather, the location and the sequence of mowing can affect the content of dry matter and the contents of individual nutrients. Compared to NIRS, chemical analysis determined higher contents of dry matter (by 9 g/kg dry matter), detergent fiber acid (by 10.2 g/kg dry matter) and ash (2.2 g/kg dry matter) and lower N-substances (by 11.2 g/kg dry matter).

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7403-294-3

  • Číslo předpisu

    MZE-58309/2023-13141

  • Technické parametry

    Zemědělské praxi chybí podklady k hodnocení vlivu vývoje počasí, lokality, pořadí seče i vlivu zavadání na obsah sušiny a N-látek, vlákniny a popelovin. O důsledcích vlivu těchto faktorů na nutriční hodnotu vojtěšky jsou v zemědělské praxi více dohady, než že existují reálné vědecké důkazy. Ve vědecké literatuře by se asi jen těžko hledaly výsledky pokusů, které by komplexně tuto problematiku řešily. Metodika je nová ve své komplexnosti, v množství měření a v jejich statistickém zpracování. Díky tomu máme o vlivu těchto faktorů více informací a lze s nimi v praxi pracovat. Velmi důležité je získání výsledků stanovení sušiny a živin zároveň chemickou a NIRS cestou, které slouží ke kalibraci přístrojů NIR. Čím více měření a čím různorodějších vzorků jednoho druhu pícniny se získá, tím přesnější budou výsledky NIRS, resp. tím méně se výsledky NIRS budou lišit od chemické analýzy.

  • Ekonomické parametry

    Předpokládaný přínos lze odhadnout z celkových výnosů vojtěšky a ceny siláže z ní vyrobené. Hektarový výnos je podíl sklizně a sklizňové nebo osevní plochy zemědělských plodin, uváděný v t/ha. Hektarový výnos vojtěšky byl podle Českého statistického úřadu v roce 2022 v průměru 6,96 t/ha. Předpokládejme, že tržní cena vojtěškové siláže je 1000 Kč/t (resp. při 35% sušině 2857 Kč za tunu sušiny).

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů