Výživné hodnoty vojtěšky ovlivněné pořadím seče a vývojem počasí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005890" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005890 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/23:N0000047
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23157.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23157.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživné hodnoty vojtěšky ovlivněné pořadím seče a vývojem počasí
Popis výsledku v původním jazyce
Pokus proběhl na jižní Moravě ve dvou lokalitách v pěti po sobě jdoucích letech 2018–2022. Každým rokem byly sklizeny a podle obsahu sušiny a živin vyhodnoceny 3 seče. Počasí v době vegetace bylo v každém roce rozdílné. Z pohledu srážek byl za dobu 5 let nejsušší duben, a to ve všech hodnocených letech. Obsah sušiny byl při hodnocení bez rozdílu lokality a roku pokusu významně nejnižší v první seči (200 g/kg), ale zavadáním se dosáhlo přijatelného obsahu sušiny (346 g/kg). Nejvíce N-látek bylo ve třetí seči, nejvíce ADF a NDF bylo ve druhé seči a nejméně v první seči. Popelovin bylo nejméně ve druhé seči. V sušším období ve srovnání s roky s vyšším množstvím srážek bývá v čerstvé píci sice nižší obsah popelovin (100 g/kg sušiny), ale v zavadlé píci jich pak bylo více (125 g/kg sušiny). V sušším období je proto třeba sklízet tak, aby se do píce nedostal prach.
Název v anglickém jazyce
Nutritive values of alfalfa affected by the sequence of movings and the development of the weather
Popis výsledku anglicky
The experiment took place in southern Moravia in two locations in five consecutive years 2018-2022. Each year, 3 cuttings were harvested and evaluated according to the content of dry matter and nutrients. The weather during the growing season was different every year. From the point of view of precipitation, April was the driest in 5 years, in all the evaluated years. The dry matter content was significantly lowest in the first cut (200 g/kg) when evaluated regardless of the location and the year of the experiment, but an acceptable dry matter content (346 g/kg) was achieved by wilting. The most N-substances were in the third cutting, the most ADF and NDF were in the second cutting and the least in the first cutting. There was the least amount of ash in the second cutting. In the drier season, compared to years with a higher amount of precipitation, the ash content in fresh fodder is lower (100 g/kg dry matter), but there was more of it in wilting forage (125 g/kg dry matter). In the drier season, it is therefore necessary to harvest in such a way that dust does not get into the fodder.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
71
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
247-254
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—