Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antiradikálová aktivita a polyfenolické antioxidanty v hroznech (Vitis vinifera L.) v českém vinařském regionu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10175" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10175 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antiradical activity and polyphenolic antioxidants in grapes (Vitis vinifera L.) in the Czech wine-growing area

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols (TP), free trans-resveratrol (R) and their antiradical activity (ARA) in grape musts, grape skins and seeds of vine varieties originated from 5 wine-growing Czech areas from the harvest 2003 weredetermined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. TP content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent, R content by HPLC method, and ARA employing the1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl stable free radical (DPPH×). Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic and Anova programmes. TP showed statistically significant differences among analysed varieties (p < 0.05) and wine-growing areas (p <0.05). The highest TP contents were found in grape seeds (536.6 mg/g DM), whereas R contents were higher in the skins (av. 166.818.10-5 mg/g DM). Blue vine varieties have 1.89 times higher TP content in grape skins and 1.35 times higher i

  • Název v anglickém jazyce

    Antiradical activity and polyphenolic antioxidants in grapes (Vitis vinifera L.) in the Czech wine-growing area

  • Popis výsledku anglicky

    Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols (TP), free trans-resveratrol (R) and their antiradical activity (ARA) in grape musts, grape skins and seeds of vine varieties originated from 5 wine-growing Czech areas from the harvest 2003 weredetermined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. TP content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent, R content by HPLC method, and ARA employing the1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl stable free radical (DPPH×). Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic and Anova programmes. TP showed statistically significant differences among analysed varieties (p < 0.05) and wine-growing areas (p <0.05). The highest TP contents were found in grape seeds (536.6 mg/g DM), whereas R contents were higher in the skins (av. 166.818.10-5 mg/g DM). Blue vine varieties have 1.89 times higher TP content in grape skins and 1.35 times higher i

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0301" target="_blank" >GA525/02/0301: Odezva rostlin na abiotický stres vybranými těžkými kovy</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2005 Targeted Nutritional Therapy. The Abstract Book.

  • ISBN

    80-7194-748-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    72-75

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    14. 9. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku