Antiradikálová aktivita a polyfenolické antioxidanty v hroznech (Vitis vinifera L.) v českém vinařském regionu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10128" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10128 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antiradical activity and polyphenolic antioxidants in grapes (Vitis vinifera L.) in the Czech wine-growing area
Popis výsledku v původním jazyce
Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols (TP), free trans-resveratrol (R) and their antiradical activity (ARA) in grape skins and seeds of vine varieties and TP in grape musts originated from 5 wine-growing Czech areas from the harvest2003 were determined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. TP content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent, R content by HPLC method, and ARA employing the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl stable free radical (DPPH×). Obtained results were evaluated statistically by Statistica programme. TP did not show statistically significant differences among analysed varieties (p < 0.05) in grape seeds and skins,but regarding wine-growing regions a significant difference in TP (p < 0.10) in grape skins was found. ARA (p<0.05) was not significant both, for grape seeds as well as grape skins in relation to wine-growing regions and varieties. The h
Název v anglickém jazyce
Antiradical activity and polyphenolic antioxidants in grapes (Vitis vinifera L.) in the Czech wine-growing area
Popis výsledku anglicky
Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols (TP), free trans-resveratrol (R) and their antiradical activity (ARA) in grape skins and seeds of vine varieties and TP in grape musts originated from 5 wine-growing Czech areas from the harvest2003 were determined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. TP content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent, R content by HPLC method, and ARA employing the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl stable free radical (DPPH×). Obtained results were evaluated statistically by Statistica programme. TP did not show statistically significant differences among analysed varieties (p < 0.05) in grape seeds and skins,but regarding wine-growing regions a significant difference in TP (p < 0.10) in grape skins was found. ARA (p<0.05) was not significant both, for grape seeds as well as grape skins in relation to wine-growing regions and varieties. The h
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0301" target="_blank" >GA525/02/0301: Odezva rostlin na abiotický stres vybranými těžkými kovy</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
ChemZi - Chemické Zvesti
ISBN
ISSN 1336-7242
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
283-284
Název nakladatele
Slovenská chemická spoločnosť
Místo vydání
Bratislava, Slovensko
Místo konání akce
Tatranské Matliare
Datum konání akce
4. 9. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—