Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení autenticity výrobků na bázi čaje.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021140" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021140 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study proposes a method for estimating the content of tea in tea-based products. Broadly, this methodology is based on selecting chemical markers of the quality and authenticity of tea (and, therefore, of tea-based products), optimizing the relevantanalytical methods, and determining variation (type, origin, quality) among samples of green and black leaf teas. The content of the selected markers (theobromine, caffeine, theanine and total polyphenols) in tea-based products (iced teas, instant teas)was determined. Then, the dry tea content in these products, expressed as the equivalent amount of dry tea leaves, was calculated according to two sets of mean data for these analytes: average literature data, and the mean experimental data obtained forour samples of leaf tea. With regards to the latter, we propose use of the following averages for caffeine, theobromine, theanine and polyphenols: for black tea-based products 1.9 g/100g, 0.13 g/100g, 1.3 g/100g and 9.1 g/100g respective

  • Název v anglickém jazyce

    Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.

  • Popis výsledku anglicky

    This study proposes a method for estimating the content of tea in tea-based products. Broadly, this methodology is based on selecting chemical markers of the quality and authenticity of tea (and, therefore, of tea-based products), optimizing the relevantanalytical methods, and determining variation (type, origin, quality) among samples of green and black leaf teas. The content of the selected markers (theobromine, caffeine, theanine and total polyphenols) in tea-based products (iced teas, instant teas)was determined. Then, the dry tea content in these products, expressed as the equivalent amount of dry tea leaves, was calculated according to two sets of mean data for these analytes: average literature data, and the mean experimental data obtained forour samples of leaf tea. With regards to the latter, we propose use of the following averages for caffeine, theobromine, theanine and polyphenols: for black tea-based products 1.9 g/100g, 0.13 g/100g, 1.3 g/100g and 9.1 g/100g respective

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000259006100004

  • EID výsledku v databázi Scopus