Hodnocení autenticity výrobků na bázi čaje.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021140" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021140 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.
Popis výsledku v původním jazyce
This study proposes a method for estimating the content of tea in tea-based products. Broadly, this methodology is based on selecting chemical markers of the quality and authenticity of tea (and, therefore, of tea-based products), optimizing the relevantanalytical methods, and determining variation (type, origin, quality) among samples of green and black leaf teas. The content of the selected markers (theobromine, caffeine, theanine and total polyphenols) in tea-based products (iced teas, instant teas)was determined. Then, the dry tea content in these products, expressed as the equivalent amount of dry tea leaves, was calculated according to two sets of mean data for these analytes: average literature data, and the mean experimental data obtained forour samples of leaf tea. With regards to the latter, we propose use of the following averages for caffeine, theobromine, theanine and polyphenols: for black tea-based products 1.9 g/100g, 0.13 g/100g, 1.3 g/100g and 9.1 g/100g respective
Název v anglickém jazyce
Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.
Popis výsledku anglicky
This study proposes a method for estimating the content of tea in tea-based products. Broadly, this methodology is based on selecting chemical markers of the quality and authenticity of tea (and, therefore, of tea-based products), optimizing the relevantanalytical methods, and determining variation (type, origin, quality) among samples of green and black leaf teas. The content of the selected markers (theobromine, caffeine, theanine and total polyphenols) in tea-based products (iced teas, instant teas)was determined. Then, the dry tea content in these products, expressed as the equivalent amount of dry tea leaves, was calculated according to two sets of mean data for these analytes: average literature data, and the mean experimental data obtained forour samples of leaf tea. With regards to the latter, we propose use of the following averages for caffeine, theobromine, theanine and polyphenols: for black tea-based products 1.9 g/100g, 0.13 g/100g, 1.3 g/100g and 9.1 g/100g respective
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000259006100004
EID výsledku v databázi Scopus
—