Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah flavonoidních barviv u pravých a nepravých čajů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874511" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874511 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah flavonoidních barviv u pravých a nepravých čajů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Flavonoidní barviva jsou jednou z nejčastějších skupin polyfenolických sloučenin obsažených v čaji. Tato práce se zabývala analýzou flavonoidních barviv, konkrétně theaflavinů (TFs) a thearubiginů (TRs), ve vybraných vzorcích sypaných čajů. Kvantitativní stanovení probíhalo po extrakci vzorků spektrofotometricky. Vzorky zelených čajů obsahovaly TRs v rozmezí od 0,015 do 4,913 g/100g a TFs od 0,011 do 0,303 g/100g. Naměřené hodnoty TRs u černých čajů se pohybovaly v rozmezí od 0,250 do 4,730 g/100g a TFS od 0,034 do 0,287 g/100g. U nepravých čajů byly naměřeny hodnoty pro TRs v rozmezí od 0,230 do 4,146, hodnoty TFs od 0,015 do 0,295 g /100g. Získané výsledky ukázaly, že nejvíce stanovovaných flavonoidních barviv obsahoval černý čaj.

  • Název v anglickém jazyce

    Statement of flavonoid dyes in tea from Camellia sinensis L. and tea from other plants

  • Popis výsledku anglicky

    Flavonoid dyes are one of the most common groups of polyphenolic compounds which the tea contained. This work deals with the analysis of flavonoid dyes, namely theaflavins (TFs) and thearubigins (TRs), in the selected samples of loose tea. Quantitative determination was carried out by spectrophotometry after the extraction of samples. Green tea samples contain TRs in the range from 0,015 to 4,913 g/100g and TFs from 0,011 to 0,303 g/100 g. Measured values TRs for black tea ranged from 0,250 to 4,730 g/100g and TFs from 0,034 to 0,287 g/100g. The ungenuine tea had measured values for TRs in the range from 0,230 to 4,146, the value of TFs from 0,015 to 0,295 g /100g. The obtained results showed the most flavonoid dyes contained black tea.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.

  • ISBN

    978-80-8077-486-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    239-242

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku