Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of significant pigments in green teas of different origin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872950" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872950 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/344" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5219/344</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/344" target="_blank" >10.5219/344</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of significant pigments in green teas of different origin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work monitors flavonoid pigments (theaflavins and thearubigins), and chlorophyll in green teas from different growing regions (India, China, Russia, Vietnam). These pigments affect the quality of the finished tea infusion and their quantity is affected by the way of tea processing (fermentation). 15 samples of green loose teas were selected for the analysis. The content of these pigments was determined using UV-Vis spectrophotometry, the concentration of flavonoid pigments was measured at a wavelength of 665 nm (theaflavins) and 825 nm (thearubigins). Concentration of flavonoid pigments was determined using the standard conversion coefficients, which are 38.7 for TRs and 1.4 for TFs. Chlorophyll concentration was measured at 642.5 and 660 nm. Chlorophyll concentration was determined by the conversion using international standard conversion coefficients and calculation of linear regressions. The results were statistically processed and evaluated in the program of UNISTAT version 5.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of significant pigments in green teas of different origin

  • Popis výsledku anglicky

    This work monitors flavonoid pigments (theaflavins and thearubigins), and chlorophyll in green teas from different growing regions (India, China, Russia, Vietnam). These pigments affect the quality of the finished tea infusion and their quantity is affected by the way of tea processing (fermentation). 15 samples of green loose teas were selected for the analysis. The content of these pigments was determined using UV-Vis spectrophotometry, the concentration of flavonoid pigments was measured at a wavelength of 665 nm (theaflavins) and 825 nm (thearubigins). Concentration of flavonoid pigments was determined using the standard conversion coefficients, which are 38.7 for TRs and 1.4 for TFs. Chlorophyll concentration was measured at 642.5 and 660 nm. Chlorophyll concentration was determined by the conversion using international standard conversion coefficients and calculation of linear regressions. The results were statistically processed and evaluated in the program of UNISTAT version 5.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    221-227

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus