Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002899" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002899 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of quantity theaflavins and thearubigins between selected type bulk teas and tea bags using methods UV-VIS spektrophotometry and Thin Layer Chromatography

  • Popis výsledku anglicky

    Tea is the most consumed beverage in the world, which contains many sensory and biologically active substances. These substances include flavonoids dyes, such as theaflavins and thearubigins. These substances affect the particular color and taste of teainfusions and have significant antioxidant properties. In our study, we observed the amount of this pigments in bulk teas and tea bags. To determine the pigments we used the method of UV-vis spectrophotometry and some TLC. Their quantities were obtainedfor TFs in the range of 0,344 to 0,421 mg/100g of tea in bags teas and 0,218 to 0,391 mg/100g of tea in bulk teas. Quantity TRS in bags teas was ranging from 6,782 to 7,793 mg/100 g of tea and in bulk teas from 4,489 to 6,807 mg/100 g of tea.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XL. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-114-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku