Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002899" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002899 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie
Popis výsledku v původním jazyce
Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje.
Název v anglickém jazyce
Comparison of quantity theaflavins and thearubigins between selected type bulk teas and tea bags using methods UV-VIS spektrophotometry and Thin Layer Chromatography
Popis výsledku anglicky
Tea is the most consumed beverage in the world, which contains many sensory and biologically active substances. These substances include flavonoids dyes, such as theaflavins and thearubigins. These substances affect the particular color and taste of teainfusions and have significant antioxidant properties. In our study, we observed the amount of this pigments in bulk teas and tea bags. To determine the pigments we used the method of UV-vis spectrophotometry and some TLC. Their quantities were obtainedfor TFs in the range of 0,344 to 0,421 mg/100g of tea in bags teas and 0,218 to 0,391 mg/100g of tea in bulk teas. Quantity TRS in bags teas was ranging from 6,782 to 7,793 mg/100 g of tea and in bulk teas from 4,489 to 6,807 mg/100 g of tea.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XL. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-114-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—