Senzorická kvalita biologicky kypřeného bezlepkového pečiva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871682" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871682 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická kvalita biologicky kypřeného bezlepkového pečiva
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit senzorickou kvalitu bezlepkového pečiva připraveného z 5 různých přirozeně bezlepkových mouk (amarantové, cizrnové, merlíkové, pohankové a rýžové). Hodnocen byl vzhled a barva kůrky, vzhled, barva a textura střídy, elasticita střídy, porozita střídy, chuť a vůně a celkový dojem výrobků. Jako nejméně přijatelné bylo vyhodnoceno pečivo připravené z amarantové mouky. Důvodem byl nepřijatelně výrazný pach a chuť pečiva. Naopak rýžové a pohankové pečivo bylo vyhodnoceno posuzovateli jako nejlepší.
Název v anglickém jazyce
Sensory quality of biologically leavened gluten-free bread
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the sensory quality of gluten-free bread made from five gluten-free flours (amaranth, chickpea, quinoa, buckwheat and rice). The appearance and color of the crust; appearance, texture and color crumb, elasticity of crumb, porosity of crumb, taste and smell, intensity of odor and unpleasant taste and overall impression of the submitted samples were investigated. The overall impression of amaranth bread was evaluated as the worst of all tested samples because of the strong odors and unpleasant taste. Conversely, rice bread and buckwheat bread were evaluated as the best of all tested gluten-free samples in the overall impression and preference test.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-670-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
74-76
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—