Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of feeding GMO-peas on growth of animal models

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871788" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871788 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/14:00231293

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/322" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5219/322</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/322" target="_blank" >10.5219/322</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of feeding GMO-peas on growth of animal models

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Introduction of genetically modified (GM) food or feed into the commercial sale represents a very complicated process. One of the most important steps in approval process is the evaluation of all risks on the health status of people and animal models. Within our project the genetically modified peas was breeded that showed significant resistance against Pea seed-borne mosaic virus and Pea enation mosaic virus. Preclinical studies have been conducted to found out the effect of GMO peas on animals-rats ofoutbreeding line Wistar. In a total, 24 male, specific pathogen free Wistar rats were used in the experiment. At the beginning of the experiment, the animals were 28 days old. The three experimental groups with 8 individuals were created. The first group of rats was fed with GMO peas, the second group of rats consumed mix of pea cultivar Raman and the third group was control without pea addition (wheat and soya were used instead of pea). In the present study we focused our attention on

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of feeding GMO-peas on growth of animal models

  • Popis výsledku anglicky

    Introduction of genetically modified (GM) food or feed into the commercial sale represents a very complicated process. One of the most important steps in approval process is the evaluation of all risks on the health status of people and animal models. Within our project the genetically modified peas was breeded that showed significant resistance against Pea seed-borne mosaic virus and Pea enation mosaic virus. Preclinical studies have been conducted to found out the effect of GMO peas on animals-rats ofoutbreeding line Wistar. In a total, 24 male, specific pathogen free Wistar rats were used in the experiment. At the beginning of the experiment, the animals were 28 days old. The three experimental groups with 8 individuals were created. The first group of rats was fed with GMO peas, the second group of rats consumed mix of pea cultivar Raman and the third group was control without pea addition (wheat and soya were used instead of pea). In the present study we focused our attention on

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A229" target="_blank" >QI91A229: Konvenční a molekulárně-genetické přístupy při tvorbě luskovin rezistentních vůči virovým a houbovým chorobám a hmyzím škůdcům.</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    20-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus