The influence of feeding GMO-peas on growth of animal models
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871788" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871788 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/14:00231293
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.5219/322" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5219/322</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5219/322" target="_blank" >10.5219/322</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of feeding GMO-peas on growth of animal models
Popis výsledku v původním jazyce
Introduction of genetically modified (GM) food or feed into the commercial sale represents a very complicated process. One of the most important steps in approval process is the evaluation of all risks on the health status of people and animal models. Within our project the genetically modified peas was breeded that showed significant resistance against Pea seed-borne mosaic virus and Pea enation mosaic virus. Preclinical studies have been conducted to found out the effect of GMO peas on animals-rats ofoutbreeding line Wistar. In a total, 24 male, specific pathogen free Wistar rats were used in the experiment. At the beginning of the experiment, the animals were 28 days old. The three experimental groups with 8 individuals were created. The first group of rats was fed with GMO peas, the second group of rats consumed mix of pea cultivar Raman and the third group was control without pea addition (wheat and soya were used instead of pea). In the present study we focused our attention on
Název v anglickém jazyce
The influence of feeding GMO-peas on growth of animal models
Popis výsledku anglicky
Introduction of genetically modified (GM) food or feed into the commercial sale represents a very complicated process. One of the most important steps in approval process is the evaluation of all risks on the health status of people and animal models. Within our project the genetically modified peas was breeded that showed significant resistance against Pea seed-borne mosaic virus and Pea enation mosaic virus. Preclinical studies have been conducted to found out the effect of GMO peas on animals-rats ofoutbreeding line Wistar. In a total, 24 male, specific pathogen free Wistar rats were used in the experiment. At the beginning of the experiment, the animals were 28 days old. The three experimental groups with 8 individuals were created. The first group of rats was fed with GMO peas, the second group of rats consumed mix of pea cultivar Raman and the third group was control without pea addition (wheat and soya were used instead of pea). In the present study we focused our attention on
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A229" target="_blank" >QI91A229: Konvenční a molekulárně-genetické přístupy při tvorbě luskovin rezistentních vůči virovým a houbovým chorobám a hmyzím škůdcům.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
8
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—