Functional changes of the duodenal mucosa of rats fed pea mixtures
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F22%3AA2302EBY" target="_blank" >RIV/61988987:17110/22:A2302EBY - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.researchgate.net/publication/359280747_Funkcne_zmeny_sliznice_duodena_potkanov_krmenych_hrachovymi_zmesami" target="_blank" >https://www.researchgate.net/publication/359280747_Funkcne_zmeny_sliznice_duodena_potkanov_krmenych_hrachovymi_zmesami</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Funkčné zmeny sliznice duodena potkanov kŕmených hrachovými zmesami
Popis výsledku v původním jazyce
Práca pojednáva o vplyve hrachu na morfológiu sliznice duodena laboratórnych potkanov. Do pokusu bolo zaradených štyridsať Wistar potkanov, ktoré boli rozdelené do piatich skupín po osem potkanov. Jednotlivé skupiny boli od 35-dňa života a ďalej po dobu 32-dní kŕmené diétami: hrach vločkovaný, odroda GARDE (A), hrach natívny, odroda GARDE (B), hrach extrudovaný, odroda ZEKON (C), hrach natívny, odroda ZEKON (D) a posledná kontrolná skupina (E) bola kŕmená štandardnou kŕmnou zmesou, ktorá je odporučená pre chov laboratórnych zvierat. Po ukončení pokusu boli všetky potkany eutanazované a mimo iného bola od každého potkana odobraná jedna vzorka z duodena tenkého čreva, ktorá bola následne fixovaná v 10% roztoku formalínu. Po fixovaní vzoriek boli vyhotovené trvalé histologické preparáty, ktoré boli farbené prehľadným farbením Hematoxylínom-eozínom. Bola zmeraná výška črevných klkov (A (419,72 µm), B (396,35 µm), C (421,39 µm), D (388,72 µm), E (399,29 µm)) a hĺbka črevných krýpt (A (165,25 µm), B (166,41 µm), C (136,31 µm), D (103,70 µm), E (138,90 µm)). Z výsledkov vyplýva, že vhodnou alternatívou sa javia byť skupiny A, B, eventuálne aj skupina C a menej vhodnou sa javí byť skupina D. Odroda GARDE je z tohto pohľadu lepšou alternatívou v porovnaní s odrodou ZEKON. Hrachové zmesi by mohli byť vo výžive hospodárskych zvierat jednou zo zaujímavých alternatív marketingovej stratégie domácej produkcie v konkurencii s orientáciou na finálnych zákazníkov.
Název v anglickém jazyce
Functional changes of the duodenal mucosa of rats fed pea mixtures
Popis výsledku anglicky
The work deals with the influence of peas on the morphology of the duodenal mucosa of laboratory rats. Forty Wistar rats were included in the experiment and divided into five groups of eight rats. Individual groups were fed diets from 35 days of age and beyond for 32 days: flaked peas, variety GARDE (A), native peas, variety GARDE (B), extruded peas, variety ZEKON (C), native peas, variety ZEKON (D) and the last control group (E) was fed a standard compound feed that is recommended for laboratory animals. At the end of the experiment, all rats were euthanized and, among other things, one small intestinal duodenal sample was taken from each rat, which was then fixed in a 10% formalin solution. After fixing the samples, permanent histological slides were prepared, which were stained with a clear hematoxylin-eosin stain. The height of intestinal villi (A (419.72 µm), B (396.35 µm), C (421.39 µm), D (388.72 µm), E (399.29 µm) and the depth of intestinal crypts were measured. (A (165.25 )m), B (166.41 µm), C (136.31 µm), D (103.70 µm), E (138.90 µm)). The results show that groups A, B, possibly also group C appear to be a suitable alternative and group D appears to be less suitable. The GARDE variety is a better alternative in this respect compared to the ZEKON variety. Pea mixtures could be one of the interesting alternatives in the marketing strategy of domestic production in livestock nutrition in competition with the focus on final customers.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30105 - Physiology (including cytology)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
35-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—