Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of contents and antioxidant activity of free and bound phenolics compounds and in vitro digestibility of commercial black and red rice (Oryza sativa L.) varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874512" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874512 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616307610" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616307610</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.05.081" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.05.081</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of contents and antioxidant activity of free and bound phenolics compounds and in vitro digestibility of commercial black and red rice (Oryza sativa L.) varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Black and red rices (Oryza sativa L.) were analysed for total flavonoids and phenolics and the HPLC profile including both free and bound phenolic fractions. Moreover, antioxidant activity and in vitro digestibility was determined. Content of flavonoids and polyphenols as well as antioxidant activity was higher in free phenolic fractions. Bound flavonoids in black rices were not significant contributors to antioxidant activity. The main free phenolics in black rices were ferulic, protocatechuic and trans-p-coumaric acids, while the major free phenolics in red rices were catechin, protocatechuic and caffeic acids. The main bound phenolics in black rices were ferulic and vanillic acids and quercetin, in red rice types, they were ferulic, syringic, trans-p-coumaric acids and quercetin. Newly, the presence of m-coumaric acid in red rices was detected. Steam cooked rices showed very high levels of organic matter digestibility, whereas red rices were significantly more digestible than black rices (p < 0.05).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of contents and antioxidant activity of free and bound phenolics compounds and in vitro digestibility of commercial black and red rice (Oryza sativa L.) varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Black and red rices (Oryza sativa L.) were analysed for total flavonoids and phenolics and the HPLC profile including both free and bound phenolic fractions. Moreover, antioxidant activity and in vitro digestibility was determined. Content of flavonoids and polyphenols as well as antioxidant activity was higher in free phenolic fractions. Bound flavonoids in black rices were not significant contributors to antioxidant activity. The main free phenolics in black rices were ferulic, protocatechuic and trans-p-coumaric acids, while the major free phenolics in red rices were catechin, protocatechuic and caffeic acids. The main bound phenolics in black rices were ferulic and vanillic acids and quercetin, in red rice types, they were ferulic, syringic, trans-p-coumaric acids and quercetin. Newly, the presence of m-coumaric acid in red rices was detected. Steam cooked rices showed very high levels of organic matter digestibility, whereas red rices were significantly more digestible than black rices (p < 0.05).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    211

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    339-346

  • Kód UT WoS článku

    000377543500042

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84969508639