Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contribution of individual phenolics to antioxidant activity and in vitro digestibility of wild rices (Zizania aquatica L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517126" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517126 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28150/17:63517126 RIV/70883521:28610/17:63517126

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616314443" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616314443</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.060" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.09.060</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contribution of individual phenolics to antioxidant activity and in vitro digestibility of wild rices (Zizania aquatica L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zizania aquatica L. was analysed for total flavonoids, phenolics and HPLC profile in both free and bound phenolic fractions. The highest content of flavonoids (378-455 mg RE/kg) was detected in bound fractions, while the highest polyphenols content (1061-2988 mg GAE/kg) was determined in free fractions. Additionally, predominant phenolics were identified. To understand the contribution of individual phenolics to an antioxidant activity their mutual correlations were evaluated. Regarding free flavonoids, the main contributors to an antioxidant activity (r &gt; 0.7111) were epigallocatechin, epicatechin and rutin; while epicatechin, quercetin and rutin were the main contributors in bound fractions (r &gt; 0.6868). Concerning free phenolic acids, the main contributors to an antioxidant activity (r &gt; 0.7585) were ferulic, vanillic, ellagic, sinapic and syringic acids; while caffeic, sinapic, syringic, o-coumaric, p-hydroxy benzoic, vanillic, protocatechuic, gallic and cinnamic acids were the main contributors in bound fractions of wild rice (r &gt; 0.6538). Finally, in vitro organic matter and dry matter digestibility were assessed.

  • Název v anglickém jazyce

    Contribution of individual phenolics to antioxidant activity and in vitro digestibility of wild rices (Zizania aquatica L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Zizania aquatica L. was analysed for total flavonoids, phenolics and HPLC profile in both free and bound phenolic fractions. The highest content of flavonoids (378-455 mg RE/kg) was detected in bound fractions, while the highest polyphenols content (1061-2988 mg GAE/kg) was determined in free fractions. Additionally, predominant phenolics were identified. To understand the contribution of individual phenolics to an antioxidant activity their mutual correlations were evaluated. Regarding free flavonoids, the main contributors to an antioxidant activity (r &gt; 0.7111) were epigallocatechin, epicatechin and rutin; while epicatechin, quercetin and rutin were the main contributors in bound fractions (r &gt; 0.6868). Concerning free phenolic acids, the main contributors to an antioxidant activity (r &gt; 0.7585) were ferulic, vanillic, ellagic, sinapic and syringic acids; while caffeic, sinapic, syringic, o-coumaric, p-hydroxy benzoic, vanillic, protocatechuic, gallic and cinnamic acids were the main contributors in bound fractions of wild rice (r &gt; 0.6538). Finally, in vitro organic matter and dry matter digestibility were assessed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    218

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    107-115

  • Kód UT WoS článku

    000386409700014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84988038575