Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparation of non-traditional Dickkopf and Richard wheat flakes: Phenolic and vitamin profiles and antioxidant activity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63517059" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63517059 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28150/18:63517059

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.12.004" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.12.004</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.12.004" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2017.12.004</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation of non-traditional Dickkopf and Richard wheat flakes: Phenolic and vitamin profiles and antioxidant activity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Produced non-traditional, conventional and commercial wheat flakes were analysed for vitamin B-complex, α-tocopherol, total phenolics and HPLC profile and antioxidant activity in soluble free, soluble conjugated and insoluble bound phenolic fractions. Moreover, dietary intakes of RDI (Recommended Daily Intake) or AI (Adequate Intake) of vitamins were evaluated. Non-traditional wheat flakes were significantly higher contributors of vitamin B to RDI or AI, also, the highest polyphenol contents (283–362 mg GAE/100 g) were determined in Dickkopf and Richard wheat flakes. Additionally, predominant phenolics were identified. To understand the contribution of individual phenolics to an antioxidant activity their mutual correlations were evaluated. Regarding free phenolics, the main contributors to an antioxidant activity (r &gt; 0.6961) were catechin, syringic and caffeic acids; in conjugated fraction epigallocatechin, gallic and ferulic acids (r &gt; 0.8088); while chlorogenic, ferulic, protocatechuic and p-hydroxybenzoic acids were the main contributors in insoluble bound fractions (r &gt; 0.6417).

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of non-traditional Dickkopf and Richard wheat flakes: Phenolic and vitamin profiles and antioxidant activity

  • Popis výsledku anglicky

    Produced non-traditional, conventional and commercial wheat flakes were analysed for vitamin B-complex, α-tocopherol, total phenolics and HPLC profile and antioxidant activity in soluble free, soluble conjugated and insoluble bound phenolic fractions. Moreover, dietary intakes of RDI (Recommended Daily Intake) or AI (Adequate Intake) of vitamins were evaluated. Non-traditional wheat flakes were significantly higher contributors of vitamin B to RDI or AI, also, the highest polyphenol contents (283–362 mg GAE/100 g) were determined in Dickkopf and Richard wheat flakes. Additionally, predominant phenolics were identified. To understand the contribution of individual phenolics to an antioxidant activity their mutual correlations were evaluated. Regarding free phenolics, the main contributors to an antioxidant activity (r &gt; 0.6961) were catechin, syringic and caffeic acids; in conjugated fraction epigallocatechin, gallic and ferulic acids (r &gt; 0.8088); while chlorogenic, ferulic, protocatechuic and p-hydroxybenzoic acids were the main contributors in insoluble bound fractions (r &gt; 0.6417).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT- Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    90

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    31-37

  • Kód UT WoS článku

    000426535600005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85037352606