Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rheological properties of food hydrocolloids based on polysaccharides

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63516420" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63516420 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rheological properties of food hydrocolloids based on polysaccharides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to characterize rheological properties of shear-thinning polysaccharides (guar gum, κ-carrageenan, xanthan gum), which are widely used as food hydrocolloids in food processing. Viscometric analysis of the polysaccharides solutions both in distilled water and in 0.07M KCl at the temperature range of 20 to 45 °C confirmed strong concentration dependency of the solutions viscosities as reflected in observed significant changes of the flow parameters, calculated by the Ostwald-de Waele and Herschel-Bulkley rheological models. The consistency coefficient (k) of the solutions increased with concentration, whereas the flow behaviour index (n) decreased in all studied hydrocolloids except xanthan gum aqueous solutions. Temperature had an opposite effect in comparison to one obtained for concentration dependencies; k decreased with temperature, while n increased. However, xanthan gum both in water and KCl exhibited a different patterns of the flow parameters dependencies on temperature, and provided some specific properties, such as relatively viscous solutions at higher temperatures, and a noticeable yield stress in the whole studied temperature range. The transition from double helical structure of the polysaccharides to single coil conformation in water and KCl aqueous solutions at 30 °C temperature was proved by the steep change of the Kraemer constant temperature dependence.

  • Název v anglickém jazyce

    Rheological properties of food hydrocolloids based on polysaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to characterize rheological properties of shear-thinning polysaccharides (guar gum, κ-carrageenan, xanthan gum), which are widely used as food hydrocolloids in food processing. Viscometric analysis of the polysaccharides solutions both in distilled water and in 0.07M KCl at the temperature range of 20 to 45 °C confirmed strong concentration dependency of the solutions viscosities as reflected in observed significant changes of the flow parameters, calculated by the Ostwald-de Waele and Herschel-Bulkley rheological models. The consistency coefficient (k) of the solutions increased with concentration, whereas the flow behaviour index (n) decreased in all studied hydrocolloids except xanthan gum aqueous solutions. Temperature had an opposite effect in comparison to one obtained for concentration dependencies; k decreased with temperature, while n increased. However, xanthan gum both in water and KCl exhibited a different patterns of the flow parameters dependencies on temperature, and provided some specific properties, such as relatively viscous solutions at higher temperatures, and a noticeable yield stress in the whole studied temperature range. The transition from double helical structure of the polysaccharides to single coil conformation in water and KCl aqueous solutions at 30 °C temperature was proved by the steep change of the Kraemer constant temperature dependence.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF POLYMER MATERIALS

  • ISSN

    0970-0838

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    621-635

  • Kód UT WoS článku

    000423653700010

  • EID výsledku v databázi Scopus