Reologie potravinářských hydrokoloidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985874%3A_____%2F05%3A00027907" target="_blank" >RIV/67985874:_____/05:00027907 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
—
Název v původním jazyce
Reológia potravinárskych hydrokoloidov
Popis výsledku v původním jazyce
Hydrokoloidy zohrávajú kľúčovú úlohu medzi reologickými modifikátormi textúry potravín. Práca ilustruje význam hodnotenie tokových vlastností pri selekcii hydrokoloidu vhodného pre konkrétne potravinárske aplikácie. Vodné disperzie karagénanu, guarovej,karobovej a xantánovej gumy sa skúmali z hľadiska zahusťujúceho účinku, rýchlosti hydratácie, šmykového odporu a viskozity pri mechanickom namáhaní, tepelnej stability a pH citlivosti.
Název v anglickém jazyce
Rheology of food hydrocolloids
Popis výsledku anglicky
Hydrocolloids play a key role among rheological modifiers of food texture. The paper illustrates the importance of evaluation of flow characteristics at the selection of a hydrocolloid suitable for a specific food application. Aqueous dispersions of carrageenan, guar, carob and xanthan gum were investigated regarding their thickening efficiency, hydration rate, shear stress and apparent viscosity, thermostability and pH sensitivity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BK - Mechanika tekutin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA2060404" target="_blank" >IAA2060404: Psychoreologie vícefázových dispersních systémů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin potravinárského výskumu
ISSN
0231-9950
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
83-99
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—