Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517377" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517377 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule
Popis výsledku v původním jazyce
Cibule (Allium cepa L.) obsahuje některé důležité biologicky aktivní látky (vitaminy, minerální látky, antioxidanty) a fytoncidy, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Vitamin E a C a některé polyfenolické látky, flavonoidy s flavonolem kvercetinem jako nejdůležitějším, patří k běžným antioxidantům v cibuli. V práci bylo analyzováno 5 typů syrové cibule (žlutá, bílá, červená, růžová a šalotka). Analyzována byla sušina refraktometricky, obsah kyselin, vlákniny, polyfenolů a antioxidační aktivita. Nejvyšší hodnoty sušiny a obsah kyselin měly šalotka a červená cibule. Nejvyšší obsah vlákniny měla šalotka (0.6 g/100 g); jiné typy měly mnohem nižší obsah. Obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu, stanovovanou pomocí DPPH metody, měly nejvyšší šalotka (93.9 mg ekv. GA/100 g; 4.13 mg ekv. AA/100g) a červená cibule (85.2 mg ekv. GA/100 g; 4.66 mg ekv. AA/100g). Nejnižší obsah polyfenolů měla růžová cibule (49.9 mg ekv. GA/100 g) a nejnižší hodnotu antioxidační aktivity bílá cibule (2.52 mg ekv. AA/100g). Šalotka a červená cibule tedy patří k typům s nejvyšším množstvím biologicky activních látek.
Název v anglickém jazyce
Analytical and antioxidant parameters of different onion types
Popis výsledku anglicky
Onions (Allium cepa L.) contain several important biologically active compounds (vitamins, minerals, antioxidants) and phytoncides that have positive effect on human health. Vitamin E and C, and some different polyphenolic compounds, with flavonoids and flavonol quercetin as the most important, belong to the common antioxidants in onions. In this work five types of raw onion were evaluated (yellow, white, red, pink onion and shallot). There were analyzed refractometric dry solids (RDS), acid amount, fiber content, amount of polyphenols and antioxidant capacity. The biggest values of RDS and acid amount were detected for shallots and red onions. The highest content of fiber was determined for shallots (0.6 g/100 g); other types of onion had much lower content. Polyphenols and antioxidant capacity, measured by DPPH method, were presented with the highest values for shallots (93.9 mg eq. GA/100 g; 4.13 mg eq. AA/100g) and red onions (85.2 mg eq. GA/100 g; 4.66 mg eq. AA/100g). The lowest content of polyphenols was determined in pink onions (49.9 mg eq. GA/100 g) and the least AC was evaluated for white onions (2.52 mg eq. AA/100g). Shallot and red onion therefore belong to the types with the highest amount of biologically active compounds.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
235-241
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—