Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517377" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517377 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analytické a antioxidační parametry různých druhů cibule

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cibule (Allium cepa L.) obsahuje některé důležité biologicky aktivní látky (vitaminy, minerální látky, antioxidanty) a fytoncidy, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Vitamin E a C a některé polyfenolické látky, flavonoidy s flavonolem kvercetinem jako nejdůležitějším, patří k běžným antioxidantům v cibuli. V práci bylo analyzováno 5 typů syrové cibule (žlutá, bílá, červená, růžová a šalotka). Analyzována byla sušina refraktometricky, obsah kyselin, vlákniny, polyfenolů a antioxidační aktivita. Nejvyšší hodnoty sušiny a obsah kyselin měly šalotka a červená cibule. Nejvyšší obsah vlákniny měla šalotka (0.6 g/100 g); jiné typy měly mnohem nižší obsah. Obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu, stanovovanou pomocí DPPH metody, měly nejvyšší šalotka (93.9 mg ekv. GA/100 g; 4.13 mg ekv. AA/100g) a červená cibule (85.2 mg ekv. GA/100 g; 4.66 mg ekv. AA/100g). Nejnižší obsah polyfenolů měla růžová cibule (49.9 mg ekv. GA/100 g) a nejnižší hodnotu antioxidační aktivity bílá cibule (2.52 mg ekv. AA/100g). Šalotka a červená cibule tedy patří k typům s nejvyšším množstvím biologicky activních látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Analytical and antioxidant parameters of different onion types

  • Popis výsledku anglicky

    Onions (Allium cepa L.) contain several important biologically active compounds (vitamins, minerals, antioxidants) and phytoncides that have positive effect on human health. Vitamin E and C, and some different polyphenolic compounds, with flavonoids and flavonol quercetin as the most important, belong to the common antioxidants in onions. In this work five types of raw onion were evaluated (yellow, white, red, pink onion and shallot). There were analyzed refractometric dry solids (RDS), acid amount, fiber content, amount of polyphenols and antioxidant capacity. The biggest values of RDS and acid amount were detected for shallots and red onions. The highest content of fiber was determined for shallots (0.6 g/100 g); other types of onion had much lower content. Polyphenols and antioxidant capacity, measured by DPPH method, were presented with the highest values for shallots (93.9 mg eq. GA/100 g; 4.13 mg eq. AA/100g) and red onions (85.2 mg eq. GA/100 g; 4.66 mg eq. AA/100g). The lowest content of polyphenols was determined in pink onions (49.9 mg eq. GA/100 g) and the least AC was evaluated for white onions (2.52 mg eq. AA/100g). Shallot and red onion therefore belong to the types with the highest amount of biologically active compounds.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    235-241

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku