Stanovení vybraných antioxidačních parametrů u plodů dřínu obecného (Cornus Mas L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520142" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520142 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28150/18:63520142
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vybraných antioxidačních parametrů u plodů dřínu obecného (Cornus Mas L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Plody druhů Cornus jsou známé jako bohatý zdroj několika důležitých biologicky aktivních látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny a minerály. Cílem této práce bylo stanovení vybraných antioxidačních parametrů ve třech odrůdách dřínů, konkrétně "Jaltský", "Vydubecký" a "Joliko". Pro měření celkového obsahu fenolu (TPC), celkového obsahu flavonoidů (TFC) a antioxidační aktivity (AA) byly použity spektrofotometrické metody. Obsah vitaminu C a polyfenolický profil byly analyzovány za použití vysoce výkonné kapalinové chromatografie (HPLC). Antioxidační aktivita se pohybovala mezi 16,48 a 35,24 mg trolox ekvivalentu g -1 sušiny (DM). Byly zjištěny maximální hodnoty TPC (17,55 mg ekvivalentu galové kyseliny g -1 DM) a TFC (10,72 g ekvivalentu rutinu g -1 DM) pro kultivar "Vydubecký". U tohoto kultivaru byl zaznaménán také nejvyšší celkový obsah vitaminu C. Celkový obsah polyfenolů měřených pomocí HPLC byl v rozmezí 4021,8 až 3494,1 μg.g-1 DM s epigallocatechinem jako nejčastější polyfenolickou sloučeninou s obsahem mezi 1025,1 a 1794,6 μg.g -1 DM.
Název v anglickém jazyce
Determination of Selected Antioxidant Parameters of Cornelian Cherry Fruits (Cornus Mas L.)
Popis výsledku anglicky
Fruits of Cornus species are known as a rich source of several important biologically active compounds, such as antioxidants, vitamins and minerals. The aim of this work was to determine selected antioxidant parameters in three cultivars of cornelian cherry, specifically ʻJaltskýʻ, ʻVydubeckýʻ and ʻJolikoʻ. Spectrophotometric methods were used to measure total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC) and antioxidant activity (AA). Vitamin C content and polyphenolic profile was analyzed using High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). Antioxidant activity varied between 16.48 and 35.24 mg trolox equivalent.g -1 of dry matter (DM). The maximum values of TPC (17.55 mg gallic acid equivalent.g -1 DM) and TFC (10.72 g rutin equivalent.g -1 DM) were detected for cultivar ʻVydubeckýʻ. Which performed also the highest total content of vitamin C. Total polyphenol content measured by HPLC ranged between 4021.8 and 3494.1 μg.g -1 DM with epigallocatechin as the most frequent polyphenolic substance with the content between 1025.1 and 1794.6 μg.g -1 DM.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
120-128
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—