Biotechnologický způsob výroby potravinářské želatiny z drůbežího jatečného odpadu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520776" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520776 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biotechnologický způsob výroby potravinářské želatiny z drůbežího jatečného odpadu
Popis výsledku v původním jazyce
Výroba želatin z drůbežího jatečného odpadu je vedena v několika krocích. Nejprve se výchozí surovina připraví na další zpracování – rozemele se na definovanou jemnost, odstraní se nekolagenní bílkoviny a tuk. Klíčovým krokem při výrobě je biotechnologické opracování přečištěné kolagenní suroviny proteolytickým enzymu. V konečné fázi následuje (vícestupňová) extrakce želatin vodou.
Název v anglickém jazyce
Biotechnology-Based Production of Gelatine from Poutry By-Products
Popis výsledku anglicky
Production of gelatines from poultry by-products runs in several steps. Firstly, the raw material is prepared for further processing by milling into a desired particle size; non-collagenous proteins and fat are removed as well. The key step during the production of gelatine(s) is biotechnological treatment of refined collagenous material by the act of proteolytic enzyme. In the final step, gelatines are extracted by (multi-level) extraction with hot water.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
20402 - Chemical process engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
307665
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
27. 12. 2018
Název vlastníka
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence