Influence of Ionic Liquids on the Morphology of Corn Flour/Polyester Mixtures
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63521058" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63521058 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28610/18:63521058
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201700233" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/star.201700233</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201700233" target="_blank" >10.1002/star.201700233</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of Ionic Liquids on the Morphology of Corn Flour/Polyester Mixtures
Popis výsledku v původním jazyce
Polymer mixtures based on native corn flour and synthetic biodegradable polyester are prepared in one processing step. Melt mixing is performed in a laboratory micro-compounder. Starch contained in native corn flour is plasticized either by commonly used glycerol/water mixture or by two types of ionic liquids, 1-allyl-3-methylimidazolium chloride, and 1-butyl-3-methylimidazolium chloride. Efficiency of plasticizers on the compatibility of native corn flour with polyester and starch plasticizing ability is evaluated and compared. The structure of mixtures is examined using scanning electron microscopy and wide-angle X-ray scattering. It is found that the plasticizer applied has a crucial effect on the resulting morphology. Both ionic liquids show a better plasticizing effect on starch compared to the traditional glycerol/water plasticizer.
Název v anglickém jazyce
Influence of Ionic Liquids on the Morphology of Corn Flour/Polyester Mixtures
Popis výsledku anglicky
Polymer mixtures based on native corn flour and synthetic biodegradable polyester are prepared in one processing step. Melt mixing is performed in a laboratory micro-compounder. Starch contained in native corn flour is plasticized either by commonly used glycerol/water mixture or by two types of ionic liquids, 1-allyl-3-methylimidazolium chloride, and 1-butyl-3-methylimidazolium chloride. Efficiency of plasticizers on the compatibility of native corn flour with polyester and starch plasticizing ability is evaluated and compared. The structure of mixtures is examined using scanning electron microscopy and wide-angle X-ray scattering. It is found that the plasticizer applied has a crucial effect on the resulting morphology. Both ionic liquids show a better plasticizing effect on starch compared to the traditional glycerol/water plasticizer.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1504" target="_blank" >LO1504: Centrum polymerních systémů plus</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Starch/Staerke
ISSN
0038-9056
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
11-12
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000449763300008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85043717844