Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of Ionic Liquids on the Morphology of Corn Flour/Polyester Mixtures

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63521058" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63521058 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/18:63521058

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201700233" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/star.201700233</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201700233" target="_blank" >10.1002/star.201700233</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of Ionic Liquids on the Morphology of Corn Flour/Polyester Mixtures

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polymer mixtures based on native corn flour and synthetic biodegradable polyester are prepared in one processing step. Melt mixing is performed in a laboratory micro-compounder. Starch contained in native corn flour is plasticized either by commonly used glycerol/water mixture or by two types of ionic liquids, 1-allyl-3-methylimidazolium chloride, and 1-butyl-3-methylimidazolium chloride. Efficiency of plasticizers on the compatibility of native corn flour with polyester and starch plasticizing ability is evaluated and compared. The structure of mixtures is examined using scanning electron microscopy and wide-angle X-ray scattering. It is found that the plasticizer applied has a crucial effect on the resulting morphology. Both ionic liquids show a better plasticizing effect on starch compared to the traditional glycerol/water plasticizer.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Ionic Liquids on the Morphology of Corn Flour/Polyester Mixtures

  • Popis výsledku anglicky

    Polymer mixtures based on native corn flour and synthetic biodegradable polyester are prepared in one processing step. Melt mixing is performed in a laboratory micro-compounder. Starch contained in native corn flour is plasticized either by commonly used glycerol/water mixture or by two types of ionic liquids, 1-allyl-3-methylimidazolium chloride, and 1-butyl-3-methylimidazolium chloride. Efficiency of plasticizers on the compatibility of native corn flour with polyester and starch plasticizing ability is evaluated and compared. The structure of mixtures is examined using scanning electron microscopy and wide-angle X-ray scattering. It is found that the plasticizer applied has a crucial effect on the resulting morphology. Both ionic liquids show a better plasticizing effect on starch compared to the traditional glycerol/water plasticizer.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1504" target="_blank" >LO1504: Centrum polymerních systémů plus</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Starch/Staerke

  • ISSN

    0038-9056

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11-12

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000449763300008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85043717844