Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523403" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523403 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359" target="_blank" >https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy
Popis výsledku v původním jazyce
Jedlý hmyz není významný pouze z hlediska obsahu bílkovin, ale může obsahovat také vysoký obsah tuku. Tento obsah závisí na řadě faktorů, jako je roční období, vývojové stádium, pohlaví jedince, prostředí, výživa a další. Pro analýzu byly použity larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor). Hmyz byl na začátku rozdělen do 4 experimentálních skupin do potravinářských plastových beden. První skupina byla krmena pšeničnými otrubami, druhá bramborami, třetí syrovátkou a čtvrtá pěnovým polystyrenem. Po homogenizaci byl pomocí Soxhleta extrahován tuk. Z naměřených vzorků byl stanoven průměrný obsah tuku u larev potemníka moučného 13,29 % - 37,89 %. Při krmení otrubami byl namšřen obsah tuku 37,08 ± 0,72 %. Krmivo jako jsou brambory a syrovátka vyšli o 5,87 ± 0,58 % resp. o 11,34 ± 1,93 % méně, než u vzorku krmenými otruby. Z daných druhů krmiv se jako nejoptimálnější jeví otruby a brambory z pohledu obsahu tuku.
Název v anglickém jazyce
Determination of fat content of edible insects fed with alternative food sources
Popis výsledku anglicky
Edible insects are not only important in terms of protein content but may also contain a high fat content. This content depends on a number of factors such as season, developmental stage, the sex of the individual, environment, nutrition and more. The larvae of mealworm (Tenebrio molitor) were used for the analysis. Insects were at the beginning divided into 4 experimental groups into food plastic boxes. The first group was fed with wheat bran, the second with potatoes, the third with whey and the fourth with polystyrene foam. After homogenization, the fat was extracted with Soxhlet. From the measured samples, the average fat content of the mealworm larvae was determined to be 13.29 % - 37.89 %. In a group fed with the bran was a value of fat content 37.08 ± 0.72 %. Feed such as potatoes and whey were about 5.87 ± 0.58 %, respectively about 11.34 ± 1.93 % less than the group fed by bran. From the given types of feed, bran and potatoes appear to be the most optimal in terms of fat content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca
ISBN
978-80-89738-19-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
219-222
Název nakladatele
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
21. 11. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—