Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523403" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523403 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359" target="_blank" >https://www.mpsr.sk/download.php?fID=18359</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu tuku u jedlého hmyzu krmeného alternativními zdroji potravy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jedlý hmyz není významný pouze z hlediska obsahu bílkovin, ale může obsahovat také vysoký obsah tuku. Tento obsah závisí na řadě faktorů, jako je roční období, vývojové stádium, pohlaví jedince, prostředí, výživa a další. Pro analýzu byly použity larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor). Hmyz byl na začátku rozdělen do 4 experimentálních skupin do potravinářských plastových beden. První skupina byla krmena pšeničnými otrubami, druhá bramborami, třetí syrovátkou a čtvrtá pěnovým polystyrenem. Po homogenizaci byl pomocí Soxhleta extrahován tuk. Z naměřených vzorků byl stanoven průměrný obsah tuku u larev potemníka moučného 13,29 % - 37,89 %. Při krmení otrubami byl namšřen obsah tuku 37,08 ± 0,72 %. Krmivo jako jsou brambory a syrovátka vyšli o 5,87 ± 0,58 % resp. o 11,34 ± 1,93 % méně, než u vzorku krmenými otruby. Z daných druhů krmiv se jako nejoptimálnější jeví otruby a brambory z pohledu obsahu tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of fat content of edible insects fed with alternative food sources

  • Popis výsledku anglicky

    Edible insects are not only important in terms of protein content but may also contain a high fat content. This content depends on a number of factors such as season, developmental stage, the sex of the individual, environment, nutrition and more. The larvae of mealworm (Tenebrio molitor) were used for the analysis. Insects were at the beginning divided into 4 experimental groups into food plastic boxes. The first group was fed with wheat bran, the second with potatoes, the third with whey and the fourth with polystyrene foam. After homogenization, the fat was extracted with Soxhlet. From the measured samples, the average fat content of the mealworm larvae was determined to be 13.29 % - 37.89 %. In a group fed with the bran was a value of fat content 37.08 ± 0.72 %. Feed such as potatoes and whey were about 5.87 ± 0.58 %, respectively about 11.34 ± 1.93 % less than the group fed by bran. From the given types of feed, bran and potatoes appear to be the most optimal in terms of fat content.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca

  • ISBN

    978-80-89738-19-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    219-222

  • Název nakladatele

    Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    21. 11. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku