Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contribution of phenolic compounds, ascorbic acid and vitamin E to antioxidant activity of currant (Ribes L.) and gooseberry (Ribes uva-crispa L.) fruits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523412" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523412 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28150/19:63523412

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619301402" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619301402</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.072" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2019.01.072</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contribution of phenolic compounds, ascorbic acid and vitamin E to antioxidant activity of currant (Ribes L.) and gooseberry (Ribes uva-crispa L.) fruits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Berries of four gooseberry (Ribes uva-crispa L.) cultivars of Invicta, Rixanta, Karat and Black Negus and five currant (Ribes L.) cultivars of NS 11, Focus, Ben Gairn, Otelo and Viola were evaluated as potential sources of bioactive compounds with extraordinary antioxidant activity. Their total phenolic, flavonoid and anthocyanin contents were determined in the range of 3.52-30.77 g GA.kg(-1), 2.83-17.35 g RE.kg(-1) and 0.03-186.12 mg COG.100 g(-1), respectively. Furthermore, quantification of phenolic compounds and vitamins was established by high-performance liquid chromatography-diode array detection. Flavonoids were the most abundant phenolic substances in the range of 345.0-3726.5 mg.kg(-1). Ascorbic acid and vitamin E were established in the amounts of 6.2-14.04 g.kg(-1) and 0.43-12.85 mg.kg(-1), respectively. Considering all analyzed factors and antioxidant activities determined by various methods (DPPH, ACW and ACL), red gooseberry Black Negus and black currant Otelo were the most significant cultivars.

  • Název v anglickém jazyce

    Contribution of phenolic compounds, ascorbic acid and vitamin E to antioxidant activity of currant (Ribes L.) and gooseberry (Ribes uva-crispa L.) fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Berries of four gooseberry (Ribes uva-crispa L.) cultivars of Invicta, Rixanta, Karat and Black Negus and five currant (Ribes L.) cultivars of NS 11, Focus, Ben Gairn, Otelo and Viola were evaluated as potential sources of bioactive compounds with extraordinary antioxidant activity. Their total phenolic, flavonoid and anthocyanin contents were determined in the range of 3.52-30.77 g GA.kg(-1), 2.83-17.35 g RE.kg(-1) and 0.03-186.12 mg COG.100 g(-1), respectively. Furthermore, quantification of phenolic compounds and vitamins was established by high-performance liquid chromatography-diode array detection. Flavonoids were the most abundant phenolic substances in the range of 345.0-3726.5 mg.kg(-1). Ascorbic acid and vitamin E were established in the amounts of 6.2-14.04 g.kg(-1) and 0.43-12.85 mg.kg(-1), respectively. Considering all analyzed factors and antioxidant activities determined by various methods (DPPH, ACW and ACL), red gooseberry Black Negus and black currant Otelo were the most significant cultivars.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    284

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    323-333

  • Kód UT WoS článku

    000458119700041

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85061043864