Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of phenolic compounds and vitamins C and E on antioxidant activity of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) berries and leaves of diverse ripening times

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63526099" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63526099 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28150/20:63526099

  • Výsledek na webu

    <a href="https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0308814619319156?token=0D1EFC1A2D903F576A3999AA1F706DD0AF9D3477170A5385041D6683EE9BDD0F778BAA5C619F5E26506AD0222C4194E9" target="_blank" >https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0308814619319156?token=0D1EFC1A2D903F576A3999AA1F706DD0AF9D3477170A5385041D6683EE9BDD0F778BAA5C619F5E26506AD0222C4194E9</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125784" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2019.125784</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of phenolic compounds and vitamins C and E on antioxidant activity of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) berries and leaves of diverse ripening times

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bioactive compounds demonstrating antioxidant activity were analyzed in berries and leaves of nine cultivars of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) of various ripening times. Total polyphenols were ranging between 0.70–3.62 g GAE.kg−1 (berries) and 1.88–3.72 g GAE.kg−1 (leaves). Leaves were significantly richer source of total flavonoids (14.40–49.44 mg RE.kg−1) in comparison with berries (0.55–4.11 mg RE.kg−1). Phenolic compounds, carotenoids and vitamins were determined using high-performance liquid chromatography with a diode array detection. The content of vitamin C was 0.98–3.65 g.kg−1 in berries and 22.81–46.32 g.kg−1 in leaves, vitamin E content was 6.98–29.91 g.kg−1 in berries and 71.54–153.99 g.kg−1 in leaves. Distribution of individual phenolic compounds varied, their total content in berries was considerably lower (76.1–205.2 mg.kg−1) than in leaves (1477.7–8709.0 mg.kg−1). Regarding antioxidant activity, Raisa and Slovan (berries) and Bojan and Maslicnaja (leaves) were evaluated as the best cultivars.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of phenolic compounds and vitamins C and E on antioxidant activity of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) berries and leaves of diverse ripening times

  • Popis výsledku anglicky

    Bioactive compounds demonstrating antioxidant activity were analyzed in berries and leaves of nine cultivars of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) of various ripening times. Total polyphenols were ranging between 0.70–3.62 g GAE.kg−1 (berries) and 1.88–3.72 g GAE.kg−1 (leaves). Leaves were significantly richer source of total flavonoids (14.40–49.44 mg RE.kg−1) in comparison with berries (0.55–4.11 mg RE.kg−1). Phenolic compounds, carotenoids and vitamins were determined using high-performance liquid chromatography with a diode array detection. The content of vitamin C was 0.98–3.65 g.kg−1 in berries and 22.81–46.32 g.kg−1 in leaves, vitamin E content was 6.98–29.91 g.kg−1 in berries and 71.54–153.99 g.kg−1 in leaves. Distribution of individual phenolic compounds varied, their total content in berries was considerably lower (76.1–205.2 mg.kg−1) than in leaves (1477.7–8709.0 mg.kg−1). Regarding antioxidant activity, Raisa and Slovan (berries) and Bojan and Maslicnaja (leaves) were evaluated as the best cultivars.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    310

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000505957800008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85076005390