Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of force-carbonated Czech-type lager beer quality during storage in relation to the applied type of packaging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523558" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523558 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713519302877" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713519302877</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106706" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2019.106706</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of force-carbonated Czech-type lager beer quality during storage in relation to the applied type of packaging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The scope of the study was the evaluation of selected physicochemical parameters and organoleptic properties of Czech-type lager beer [11.00% (w/w) original wort extract; 4.60% (v/v) ethyl alcohol content] during a 12-month storage period (25 ± 2 °C), in relation to the applied type of packaging [glass bottle, aluminum can, polyethylene terephthalate (PET) bottle and stainless steel beer keg]. The examined beer samples organoleptic characteristics were off-flavors, carbonation level, fullness, bitterness intensity and overall rating. Furthermore, the examined physicochemical parameters during storage were CO2 concentration, color, turbidity (haze) and foaming stability. Generally, the type of packaging significantly influenced the physicochemical and organoleptic properties of the examined samples (P &lt; 0.05). The more intensive changes were observed in the CO2 content, color and turbidity of the examined samples. The aluminum can and stainless steel keg were evaluated as the most suitable types of packaging for beer storage. On the contrary, the PET bottle was evaluated as the least appropriate for long-term storage period. © 2019 Elsevier Ltd

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of force-carbonated Czech-type lager beer quality during storage in relation to the applied type of packaging

  • Popis výsledku anglicky

    The scope of the study was the evaluation of selected physicochemical parameters and organoleptic properties of Czech-type lager beer [11.00% (w/w) original wort extract; 4.60% (v/v) ethyl alcohol content] during a 12-month storage period (25 ± 2 °C), in relation to the applied type of packaging [glass bottle, aluminum can, polyethylene terephthalate (PET) bottle and stainless steel beer keg]. The examined beer samples organoleptic characteristics were off-flavors, carbonation level, fullness, bitterness intensity and overall rating. Furthermore, the examined physicochemical parameters during storage were CO2 concentration, color, turbidity (haze) and foaming stability. Generally, the type of packaging significantly influenced the physicochemical and organoleptic properties of the examined samples (P &lt; 0.05). The more intensive changes were observed in the CO2 content, color and turbidity of the examined samples. The aluminum can and stainless steel keg were evaluated as the most suitable types of packaging for beer storage. On the contrary, the PET bottle was evaluated as the least appropriate for long-term storage period. © 2019 Elsevier Ltd

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-8

  • Kód UT WoS článku

    000482506700012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85067822726