Výskyt dekarboxyláza-pozitivních mikroorganizmů v odpadních vodách z mlékárenského průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63525969" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63525969 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt dekarboxyláza-pozitivních mikroorganizmů v odpadních vodách z mlékárenského průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Z 10 vzorků odpadních vod mlékárenského průmyslu, odebraných v různých částech provozu, se podařilo izolovat a identifikovat 77 bakteriálních kmenů vlastnících dekarboxylasavou aktivitu. In vitro produkované množství 8 biogenních aminů bylo sledováno a detekováno pomocí HPLC/UV-Vis po předkolonové derivatizaci dansylchloridem. Všechny izolované bakterie byly schopny produkovat 4 – 8 biogenních aminů, v různých kombinacích a množstvích, ale také v závislosti na vzorku, ze kterého pocházely (letní vs. podzimní odběr). Bakterie izolované ze vzorků vod odebraných v létě byly významnými producenty putrescinu, kadaverinu a tyraminu (více než 100 mg/L), naproti tomu kmeny izolované ze vzorků odpadních vod odebraných na podzim byly významnými producenty tryptaminu a fenylethylaminu (více než 100 mg/L).
Název v anglickém jazyce
Occurrence of decarboxylase-positive microorganisms in wastewater from the dairy industry
Popis výsledku anglicky
The objective of this study consisted in the hazard assessment of the transmission of contaminating microorganisms with decarboxylase activity by wastewater produced in the dairy industry. Out of six samples of wastewater produced in the dairy industry taken in 2017 at various places of dairy operations, 86 bacterial strains showing decarboxylase activity were isolated. From the wastewater samples, the species of genera Staphylococcus, Lactococcus, Enterococcus, Microbacterium, Kocuria, Acinetobacter, Pseudomonas, Aeromonas, Klebsiella and Enterobacter were isolated. The in vitro produced quantity of 8 biogenic amines (BA) was detected by the HPLC. All the isolated bacteria were able to produce 4 to 8 biogenic amines. Putrescine, cadaverine, tyramine, phenylethylamine and tryptamine belonged to the most frequently produced BAs. Of the isolated bacteria, 41% were able to produce BAs in amounts >100 mg/l.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
129-134
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—