Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biogenic amines occurrence in beers produced in Czech microbreweries

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63526118" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63526118 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60162694:G42__/20:00556166

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713520302516" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713520302516</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107335" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2020.107335</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biogenic amines occurrence in beers produced in Czech microbreweries

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of the current study was the evaluation of 8 biogenic amines (BA) occurrence in beer samples (115 samples in total) manufactured in microbreweries of the Central Europe region in relation to the progress of the storage period (at 20 ± 2 °C). The examined beer samples were divided into 3 main groups according to their extract of original wort value (EOW): (i) Light craft beer (EOW ≤ 10; 12 samples in total), (ii) Lager craft beer (11 ≤ EOW ≤ 12; 65 samples in total), (iii) Special craft beer (EOW ≤ 13; 38 samples in total). The tested craft beer samples were analyzed immediately after purchase and at the end of the best before date. Furthermore, the most frequently detected BA was tyramine. In addition, other abundant monitored BA were putrescine and cadaverine. Moreover, concentrations of histamine above 20 mg/l were detected in lager craft beer and special craft beer samples (at the end of the best before date). On the whole, with the progress of the storage time the BA concentration increased. Thereafter, more than 30% of the tested samples presented total BA content in the range of 50–100 mg/l. However, 18% of the examined craft beer samples had a total amount of BA higher than 100 mg/l.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines occurrence in beers produced in Czech microbreweries

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the current study was the evaluation of 8 biogenic amines (BA) occurrence in beer samples (115 samples in total) manufactured in microbreweries of the Central Europe region in relation to the progress of the storage period (at 20 ± 2 °C). The examined beer samples were divided into 3 main groups according to their extract of original wort value (EOW): (i) Light craft beer (EOW ≤ 10; 12 samples in total), (ii) Lager craft beer (11 ≤ EOW ≤ 12; 65 samples in total), (iii) Special craft beer (EOW ≤ 13; 38 samples in total). The tested craft beer samples were analyzed immediately after purchase and at the end of the best before date. Furthermore, the most frequently detected BA was tyramine. In addition, other abundant monitored BA were putrescine and cadaverine. Moreover, concentrations of histamine above 20 mg/l were detected in lager craft beer and special craft beer samples (at the end of the best before date). On the whole, with the progress of the storage time the BA concentration increased. Thereafter, more than 30% of the tested samples presented total BA content in the range of 50–100 mg/l. However, 18% of the examined craft beer samples had a total amount of BA higher than 100 mg/l.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-09594S" target="_blank" >GA17-09594S: Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    117

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000541152600011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85084563756