Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Free and bound amino acids, minerals and trace elements in matcha (Camellia sinensis L.): A nutritional evaluation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63526133" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63526133 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28150/20:63526133

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157520303896" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157520303896</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103581" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2020.103581</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Free and bound amino acids, minerals and trace elements in matcha (Camellia sinensis L.): A nutritional evaluation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study provides an overview of free and bound amino acids, minerals and trace elements content in matcha including evaluation of their dietary intakes. The analyses employed IEC and ICP-MS methods. Theanine followed by Glu, GABA, Thr and Me were the most abundant free amino acids. Considering bound amino acids, Glu, Asp, Leu, Lys, Arg and Val were the most frequent. The amino acid score (AAS) for matcha (40.2 %) is comparable to the AAS for wheat and sunflower proteins. Ile and Thr were evaluated as limiting amino acids. Regarding recommended daily allowance (RDA), the contributions of Cys and Met were up to 8%. Matcha is contributor to Adequate Intake (AI) or RDA for males in the following order: Mn (up to 15 %) &gt; Cu &gt; Fe (up to 7%). Similarly, for females, matcha contributes to RDA or AI values in this order: Mn (up to 19 %) &gt; Cu &gt; Zn (up to 5%). It has not been proved that matcha is a significant source of Se and Cr. A daily serving portion of 5 g does not contribute to PTWI (Provisional tolerable weekly intake) and PTMI (Provisional tolerable monthly intake) for Al, Sn, Cd and Hg.

  • Název v anglickém jazyce

    Free and bound amino acids, minerals and trace elements in matcha (Camellia sinensis L.): A nutritional evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    This study provides an overview of free and bound amino acids, minerals and trace elements content in matcha including evaluation of their dietary intakes. The analyses employed IEC and ICP-MS methods. Theanine followed by Glu, GABA, Thr and Me were the most abundant free amino acids. Considering bound amino acids, Glu, Asp, Leu, Lys, Arg and Val were the most frequent. The amino acid score (AAS) for matcha (40.2 %) is comparable to the AAS for wheat and sunflower proteins. Ile and Thr were evaluated as limiting amino acids. Regarding recommended daily allowance (RDA), the contributions of Cys and Met were up to 8%. Matcha is contributor to Adequate Intake (AI) or RDA for males in the following order: Mn (up to 15 %) &gt; Cu &gt; Fe (up to 7%). Similarly, for females, matcha contributes to RDA or AI values in this order: Mn (up to 19 %) &gt; Cu &gt; Zn (up to 5%). It has not been proved that matcha is a significant source of Se and Cr. A daily serving portion of 5 g does not contribute to PTWI (Provisional tolerable weekly intake) and PTMI (Provisional tolerable monthly intake) for Al, Sn, Cd and Hg.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    92

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000554847700037

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85087041255