Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional composition, in vitro antioxidant activity and phenolic profile of shortcrust cookies supplemented by edible flowers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F21%3A63538978" target="_blank" >RIV/70883521:28110/21:63538978 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/10/11/2531" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/10/11/2531</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods10112531" target="_blank" >10.3390/foods10112531</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional composition, in vitro antioxidant activity and phenolic profile of shortcrust cookies supplemented by edible flowers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, the changes in nutritional composition, phenolic compounds and antioxidant activity in free and bound fractions of shortcrust cookies were investigated. By incorporating ingredients such as kamut, matcha tea, dried mango and jasmine flowers, the contents of crude and neutral-detergent fibre reached up to 2.0% and 5.0%, respectively. Similar increments were observed in phenolic compound contents and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl scavenging activity values. Concerning cookies supplemented with matcha tea, the total phenolic compound content raised from 1.0 to 4.8 mg gallic acid equivalent/g and the antioxidant activity value increased from 0.5 to 5.7 mg trolox equivalent/g on a dry weight basis. For determining the antioxidant activity values in water-soluble and insoluble phenolic fractions of the cookies, a photochemiluminiscence assay was separately applied, and they were found up to 0.8 mg ascorbic acid equivalent/g and 3.2 mg trolox equivalent/g, respectively. The main phenolic compounds in all supplemented cookies were neochlorogenic, gallic and vanillic acids.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional composition, in vitro antioxidant activity and phenolic profile of shortcrust cookies supplemented by edible flowers

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the changes in nutritional composition, phenolic compounds and antioxidant activity in free and bound fractions of shortcrust cookies were investigated. By incorporating ingredients such as kamut, matcha tea, dried mango and jasmine flowers, the contents of crude and neutral-detergent fibre reached up to 2.0% and 5.0%, respectively. Similar increments were observed in phenolic compound contents and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl scavenging activity values. Concerning cookies supplemented with matcha tea, the total phenolic compound content raised from 1.0 to 4.8 mg gallic acid equivalent/g and the antioxidant activity value increased from 0.5 to 5.7 mg trolox equivalent/g on a dry weight basis. For determining the antioxidant activity values in water-soluble and insoluble phenolic fractions of the cookies, a photochemiluminiscence assay was separately applied, and they were found up to 0.8 mg ascorbic acid equivalent/g and 3.2 mg trolox equivalent/g, respectively. The main phenolic compounds in all supplemented cookies were neochlorogenic, gallic and vanillic acids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000724886300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85118480389