Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cín v potravinách – jeho výskyt, speciace a stanovení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63557379" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63557379 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Cín v potravinách – jeho výskyt, speciace a stanovení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k dostupným informacím o výskytu forem cínu se ukazuje, že mnoho z těchto organokovových sloučenin je obsaženo v tělech mořských živočichů a pozornost byla zaměřena především na organismy, jako jsou mořské ryby, korýši, měkkýši a řasy [1].Cílem této práce bylo optimalizace metod stopové analýzy, např. ICP-OES, ETA-AAS pro mapování zdrojů jednotlivých forem cínu v potravinách. V této práci byla optimalizována metoda stanovení celkového obsahu cínu v potravinářských materiálech ICP-OES. Zvýšení citlivosti metody ICP-OES bylo dosaženo použitím technik tvorby hydridů, které byly také optimalizovány [2]. Technika generování hydridů snižuje limit detekce, takže může být použita u vzorků s nízkým obsahem cínu. Tato metoda byla použita pro analýzu vybraných vzorků s nízkým obsahem cínu, jako jsou nealkoholické nápoje Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10 °, Power King a mléko v plechovkách. Kromě toho vzorky živočišného původu jako sardinky v oleji a lovecký salám. Před stanovením celkového obsahu cínu ve vzorcích musí být vhodně upravené vzorky pro analýzu. Rozklad vzorků byl prováděn v mikrovlnném systému.Pro separaci anorganických forem byla použita nízkotlaká iontoměničová chromatografie s on-line detekcí ICP-OES. Jako vhodné pro kationtové výměny byly použity Amberlite IRC 50 a Celulosa CM 23, kde elučním činidlem byl 1 M roztok HCl a na Trisacryl M CM a Sephadex 50 CM, kde elučním činidlem byl 0,5 M roztok NaOH. Oddělení organicky vázaných forem cínu bylo provedeno pomocí HPLC na koloně ACE C-18, 3 um, 15 cm x 1,0 mm s detekcí off-line pomocí ETA-AAS. Elučním činidlem byla směs acetonitril-voda-kyselina octová s 0,05 % triethylaminem (65: 23: 12) při pH 5. Z důvodu zlepšení detekčních limitů organicky vázaných forem cínu je také vhodná HPLC se stejnou kolonou ACE C-18 nebo iontová chromatografie ve spojení s ICP-MS nebo spektrofluorimetrii [3].

  • Název v anglickém jazyce

    Tin in food - its occurrence, speciation and determination.

  • Popis výsledku anglicky

    Due to the available information on the occurrence of tin forms, it appears that many of these organometallic compounds are contained in the bodies of marine animals, and attention has been focused mainly on organisms such as marine fish, crustaceans, molluscs and algae. The goal of this work was the optimization of trace analysis methods, e.g. ICP-OES, ETA-AAS for mapping the sources of individual forms of tin in food. In this work, the ICP-OES method for determining the total tin content in food materials was optimized. An increase in the sensitivity of the ICP-OES method was achieved by using hydride formation techniques, which were also optimized. The hydride generation technique lowers the detection limit so that it can be used for samples with low tin content. This method was used for the analysis of selected samples with low tin content, such as soft drinks Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10 °, Power King and milk in cans. In addition, samples of animal origin such as sardines in oil and game salami. Before determining the total tin content of the samples, the samples must be suitably prepared for analysis. Decomposition of the samples was carried out in a microwave system.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centrum polymerních systémů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů