Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení a speciace sloučenin cínu v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F14%3A43872149" target="_blank" >RIV/70883521:28610/14:43872149 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení a speciace sloučenin cínu v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Od prvních informací o existenci výskytu různých forem organocíničitých sloučenin, se ukázalo, že mnohé z těchto sloučenin jsou obsaženy v mořských živočiších a po té byla pozornost zaměřena především na mořské organismy, jako jsou mořské ryby, korýši, měkkýši a řasy [1]. Cílem této práce bylo optimalizace stopových a ultrastopových metod analýzy, jako jsou ICP-OES, ETA-AAS pro zmapování zdrojů jednotlivých forem cínu v potravinách. V této práci byla optimalizována metoda pro stanovení celkového cínu vpotravinách materiálů pomocí ICP-OES. Zvýšení citlivosti metody ICP-OES bylo dosaženo použitím techniky generace hydridů, která byla také optimalizována [2]. Technika generace hydridů snižuje mez detekce, takže ji lze použít i pro vzorky s nízkým obsahemcínu. Tato metoda byla použita pro analýzu vybraných vzorků s nízkým obsahem cínu, jako jsou nealkoholické nápoje Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10 °, PowerKing a kondenzovaného mléka. Dále byly analyzovány vzorky živočišného původu

  • Název v anglickém jazyce

    Determination and speciation of tin compounds in food

  • Popis výsledku anglicky

    Since the information available on the occurrence of the forms of tin, it appears that many of these organometallic compounds is contained in marine animals and attention was mainly focused on organisms such as marine fish, crustaceans, molluscs and algae [1]. The aim of this work was optimization of the methods of trace- and ultratrace analysis, such as ICP-OES, ETA-AAS for charting the resources of individual forms of tin in foodstuffs. In this work has been tuned method for determination of total tinin food materials by ICP-OES. Increase the sensitivity of the method of ICP-OES was achieved using the techniques of generation of hydrides, which was also optimized [2]. Technique of generation of hydrides reduces the limit of detection, so it can be used for samples with low content of tin. This method has been applied to the analysis of selected samples with low content of tin such as soft drinks Coca Cola, Sprite, Fanta, Gambrinus 10°, PowerKing and milk in the cans. Furthermore sam

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů