Hemp-Derived CBD Used in Food and Food Supplements
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63566138" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63566138 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15310/23:73621168
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/28/24/8047" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/28/24/8047</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules28248047" target="_blank" >10.3390/molecules28248047</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Hemp-Derived CBD Used in Food and Food Supplements
Popis výsledku v původním jazyce
Cannabis sativa L., a plant historically utilized for textile fibres, oil, and animal feed, is progres-sively being recognized as a potential food source. This review elucidates the nutritional and functional attributes of hemp and cannabidiol (CBD) within the context of food science. Hemp contains a number of medicinally pertinent compounds, with bioactive cannabinoids being of primary importance. The taxonomic classification of cannabis is complicated by its genetic vari-ability. This review delineates three primary species: Cannabis sativa, Cannabis indica, and Canna-bis ruderalis. The study looks in detail at the nutritional components of cannabis and the potential health benefits of CBD, encompassing anti-inflammatory, anxiolytic, and antipsychotic effects. The paper also highlights the necessity for additional research to validate the safety and efficacy of the hemp components in food products.
Název v anglickém jazyce
Hemp-Derived CBD Used in Food and Food Supplements
Popis výsledku anglicky
Cannabis sativa L., a plant historically utilized for textile fibres, oil, and animal feed, is progres-sively being recognized as a potential food source. This review elucidates the nutritional and functional attributes of hemp and cannabidiol (CBD) within the context of food science. Hemp contains a number of medicinally pertinent compounds, with bioactive cannabinoids being of primary importance. The taxonomic classification of cannabis is complicated by its genetic vari-ability. This review delineates three primary species: Cannabis sativa, Cannabis indica, and Canna-bis ruderalis. The study looks in detail at the nutritional components of cannabis and the potential health benefits of CBD, encompassing anti-inflammatory, anxiolytic, and antipsychotic effects. The paper also highlights the necessity for additional research to validate the safety and efficacy of the hemp components in food products.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Molecules
ISSN
1420-3049
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
24
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
21
Strana od-do
8047
Kód UT WoS článku
001131345400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85180647751