Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hemp-Derived CBD Used in Food and Food Supplements

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63566138" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63566138 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/23:73621168

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/28/24/8047" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/28/24/8047</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules28248047" target="_blank" >10.3390/molecules28248047</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hemp-Derived CBD Used in Food and Food Supplements

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cannabis sativa L., a plant historically utilized for textile fibres, oil, and animal feed, is progres-sively being recognized as a potential food source. This review elucidates the nutritional and functional attributes of hemp and cannabidiol (CBD) within the context of food science. Hemp contains a number of medicinally pertinent compounds, with bioactive cannabinoids being of primary importance. The taxonomic classification of cannabis is complicated by its genetic vari-ability. This review delineates three primary species: Cannabis sativa, Cannabis indica, and Canna-bis ruderalis. The study looks in detail at the nutritional components of cannabis and the potential health benefits of CBD, encompassing anti-inflammatory, anxiolytic, and antipsychotic effects. The paper also highlights the necessity for additional research to validate the safety and efficacy of the hemp components in food products.

  • Název v anglickém jazyce

    Hemp-Derived CBD Used in Food and Food Supplements

  • Popis výsledku anglicky

    Cannabis sativa L., a plant historically utilized for textile fibres, oil, and animal feed, is progres-sively being recognized as a potential food source. This review elucidates the nutritional and functional attributes of hemp and cannabidiol (CBD) within the context of food science. Hemp contains a number of medicinally pertinent compounds, with bioactive cannabinoids being of primary importance. The taxonomic classification of cannabis is complicated by its genetic vari-ability. This review delineates three primary species: Cannabis sativa, Cannabis indica, and Canna-bis ruderalis. The study looks in detail at the nutritional components of cannabis and the potential health benefits of CBD, encompassing anti-inflammatory, anxiolytic, and antipsychotic effects. The paper also highlights the necessity for additional research to validate the safety and efficacy of the hemp components in food products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    21

  • Strana od-do

    8047

  • Kód UT WoS článku

    001131345400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85180647751