Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Advanced Technologies for Enhancing Structure and Functions of Films and Coatings

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63577798" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63577798 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/13/22/3604" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/13/22/3604</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods13223604" target="_blank" >10.3390/foods13223604</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Advanced Technologies for Enhancing Structure and Functions of Films and Coatings

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biopolymer-based films, such as those made from gelatin, chitosan, and polysaccharides, are gaining popularity due to their biodegradability and environmental friendliness, often enhanced with bioactive substances for antimicrobial and antioxidant properties. Nanotechnology plays a crucial role, with nanofillers improving mechanical strength, barrier properties, and thermal stability. Edible coatings infused with natural extracts, like rosemary or bergamot, offer the dual benefits of protection and an extended shelf life, especially in food applications. Smart packaging that responds to environmental conditions and layered or composite films tailored for specific functions, such as improved water resistance or oxygen permeability, are also emerging. Innovative cross-linking techniques further enhance the mechanical properties of these materials, contributing to advancements in food preservation, biomedical applications, and environmentally friendly packaging solutions.

  • Název v anglickém jazyce

    Advanced Technologies for Enhancing Structure and Functions of Films and Coatings

  • Popis výsledku anglicky

    Biopolymer-based films, such as those made from gelatin, chitosan, and polysaccharides, are gaining popularity due to their biodegradability and environmental friendliness, often enhanced with bioactive substances for antimicrobial and antioxidant properties. Nanotechnology plays a crucial role, with nanofillers improving mechanical strength, barrier properties, and thermal stability. Edible coatings infused with natural extracts, like rosemary or bergamot, offer the dual benefits of protection and an extended shelf life, especially in food applications. Smart packaging that responds to environmental conditions and layered or composite films tailored for specific functions, such as improved water resistance or oxygen permeability, are also emerging. Innovative cross-linking techniques further enhance the mechanical properties of these materials, contributing to advancements in food preservation, biomedical applications, and environmentally friendly packaging solutions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    3604

  • Kód UT WoS článku

    001366213400001

  • EID výsledku v databázi Scopus