Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Valorization of Chicken Deboner Residues: Gelatin Extraction and Application

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63579783" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63579783 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Valorization of Chicken Deboner Residues: Gelatin Extraction and Application

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In recent decades, the amount of waste in the food industry has significantly increased worldwide. Food waste can be categorized into two types: waste from human consumption and non-edible industrial by-products. One type of these by-products is known as animal by-products. This study aims to reduce this waste by repurposing valuable animal parts as raw materials for gelatin extraction. We optimized the gelatin extraction process from mechanically deboned chicken meat residues and thoroughly analyzed its physicochemical and rheological properties. The controlled independent factors were temperature and extraction time which were analyzed by Taguchi experimental design. As a result, we acquired that all of our gelatins perform high gel strength (between 196 and 353 Bloom) and viscosity (between 3.2 and 7.6 mPa·s), with the highest values at the maximum set temperature or maximum set extraction time. Our results indicate that our gelatins&apos; high gel strength and viscosity make them ideal for use as a gelling agent in jelly confectioneries within the food industry. The processing technology of mechanically deboned chicken meat residues is environmentally friendly and meets the requirements of zero-waste technology.

  • Název v anglickém jazyce

    Valorization of Chicken Deboner Residues: Gelatin Extraction and Application

  • Popis výsledku anglicky

    In recent decades, the amount of waste in the food industry has significantly increased worldwide. Food waste can be categorized into two types: waste from human consumption and non-edible industrial by-products. One type of these by-products is known as animal by-products. This study aims to reduce this waste by repurposing valuable animal parts as raw materials for gelatin extraction. We optimized the gelatin extraction process from mechanically deboned chicken meat residues and thoroughly analyzed its physicochemical and rheological properties. The controlled independent factors were temperature and extraction time which were analyzed by Taguchi experimental design. As a result, we acquired that all of our gelatins perform high gel strength (between 196 and 353 Bloom) and viscosity (between 3.2 and 7.6 mPa·s), with the highest values at the maximum set temperature or maximum set extraction time. Our results indicate that our gelatins&apos; high gel strength and viscosity make them ideal for use as a gelling agent in jelly confectioneries within the food industry. The processing technology of mechanically deboned chicken meat residues is environmentally friendly and meets the requirements of zero-waste technology.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Týden výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí - TVIP 2024

  • ISBN

    978-80-85990-42-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-8

  • Název nakladatele

    CEMC - České ekologické manažerské centrum

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Hustopeče

  • Datum konání akce

    12. 11. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku