ZLEPŠUJE APLIKACE PROBIOTIK KLINICKÉ VÝSLEDKY V KOLOREKTÁLNÍ CHIRURGII?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28150%2F14%3A43872175" target="_blank" >RIV/70883521:28150/14:43872175 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ZLEPŠUJE APLIKACE PROBIOTIK KLINICKÉ VÝSLEDKY V KOLOREKTÁLNÍ CHIRURGII?
Popis výsledku v původním jazyce
Cíl: Využití druhově specifické probiotické přípravy v kolorektální chirurgii s hodnocením jejího vlivu na četnost pooperačních, zejména infekčních komplikací, na dobu užívání antibiotik, na rychlost obnovy střevní pasáže a délku hospitalizace. Výsledky:Signifikantně časnější byl začátek peristaltiky u probiotické skupiny: 1,5 dne proti 2,0 dne u kontrolní skupiny (p = 0,01). Snížení počtu infekčních komplikací u probiotické skupiny (infekce operační rány, pneumonie) nebylo statisticky významné. Kratšídoba podávání antibiotik u probiotické skupiny byla statisticky významná na hladině p = 0,089. Délka hospitalizace u pacientů s probiotickou přípravou byla kratší než v kontrolní skupině, ne však signifikantně. Ke zlepšení stavu pacienta došlo u 21 z 25klinických a laboratorních parametrů, což je statisticky významné na hladině p = 0,01. Závěr: Probiotická příprava (L. rhamnosus, B. breve, L. casei, L. acidophilus, B. longum) u pacientů podstupujících kolorektální resekci s anastomózou
Název v anglickém jazyce
Does Probiotics Application Improve Clinical Outcomes in Colorectal Surgery?
Popis výsledku anglicky
Aim: To evaluate the effects of pre-operative administration of type-specific probiotics in colorectal surgery on the rate of post-operative, especially infection complications, on the period of antibiotic administration, as well as on the acceleration of the restoration of gut motility and length of hospital stay. Results: The interval to first peristalsis was significantly shorter in the probiotics group compared with the control group (1.5 days vs. 2,0 days; p = 0.01). Decrease of infection complications rate in the probiotics group was not statistically significant. The shorter antibiotic administration period in the probiotics group was statistically significant at the significance level p = 0.089. Length of hospital stay in patients with probiotics preparation was shorter than in the control group, but not significantly. An improvement of health status in probiotics patients occured in 21 of 25 clinical and laboratory numerically assessed parameters (p = 0.01). Conclusion: Pre-op
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FJ - Chirurgie včetně transplantologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1804-7874
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
43-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—