Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sensory evaluation and acceptance Of food made of edible insects

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28150%2F20%3A63526394" target="_blank" >RIV/70883521:28150/20:63526394 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26220/20:PU138378

  • Výsledek na webu

    <a href="https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1430/1559" target="_blank" >https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1430/1559</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1430" target="_blank" >10.5219/1430</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sensory evaluation and acceptance Of food made of edible insects

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paperdiscussesthe sensory analysis of food enriched with selected edible insect specieswhich are labelled as a novel food–house cricket (Acheta domesticus) and mealworm (Tenebrio molitor). Energy bars of two different compositions with the addition of cricket flourand puff pastry bars sprinkled with the whole roasted mealworm larvae were evaluated byconsumertests performed via aquestionnaire survey. Respondents representedboth men and women in equal numbers andincluded consumerswith the experience of the sensory analysis and edible insects to ensureaccurate results.Sensory analyses revealed that respondents associated their tastes with already known flavors(salty, sweet,bitter,fish, French fries, chicken,andmushrooms). The most common answer from respondents was a salty taste, followed by a sweet taste. There were also unusual comparisonssuch as pine seeds.Consumers’positive attitudetotheseenergy barshas been registeredwhich shows that the Czech consumeracceptsedible insectsin a suitable form as a novel food and possible part of the food basket. © 2020 Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, License: CC BY 3.0

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory evaluation and acceptance Of food made of edible insects

  • Popis výsledku anglicky

    This paperdiscussesthe sensory analysis of food enriched with selected edible insect specieswhich are labelled as a novel food–house cricket (Acheta domesticus) and mealworm (Tenebrio molitor). Energy bars of two different compositions with the addition of cricket flourand puff pastry bars sprinkled with the whole roasted mealworm larvae were evaluated byconsumertests performed via aquestionnaire survey. Respondents representedboth men and women in equal numbers andincluded consumerswith the experience of the sensory analysis and edible insects to ensureaccurate results.Sensory analyses revealed that respondents associated their tastes with already known flavors(salty, sweet,bitter,fish, French fries, chicken,andmushrooms). The most common answer from respondents was a salty taste, followed by a sweet taste. There were also unusual comparisonssuch as pine seeds.Consumers’positive attitudetotheseenergy barshas been registeredwhich shows that the Czech consumeracceptsedible insectsin a suitable form as a novel food and possible part of the food basket. © 2020 Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, License: CC BY 3.0

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    921-928

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85104234143