Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870112" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870112 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/13:43870112

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V posledních letech se mnoho odborných článků věnovalo bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích a jejich pozitivním účinkům na lidský organismus. Obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích se stal důležitým parametrem pro hodnocení kvality, zejména oblastech zabývajících se zdravotními přínosy. Fenolické sloučeniny jsou zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma [1, 2].Protisklerotické, protinádorové a protizánětlivé aktivity byly prokázány u spotřebitelů červeného vína. Hlavním kriteriem stanovení jakosti vína je určení obsahu fenolických sloučenin vinné révy jako suroviny pro jejich výrobu. Jednotlivé fenolické sloučeniny byly kvantifikovány pomocí HPLC metody s použitím elučního gradientu mobilní fáze obsahující rozpouštědlo A (5 % obj. vodný ACN okyselený 0,35 ml kyseliny trifluoroctové (TFAA) a rozpouštědlem B (50 % obj. vodný ACN okyselený 0,25 m

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of polyphenolic compounds in foods and beverages by HPLC

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, many papers have paid attention to the bioactive compounds, particularly to the antioxidant activity of polyphenolic compounds in food and beverages, due to their positive effect on human body. Therefore, the phenolic compounds and theirantioxidant capacity in foods and beverages become an important quality parameter, especially in niche markets concerned with health benefits. The phenolic compounds are responsible for the sensory characteristics, particularly color, astringency, bitterness and aroma [1, 2]. Anti-atherogenic, anti-tumour, anti-ulcer, and anti-inflammatory activities have all been demonstrated by the consumption of red wine and red wine phenolic compounds. The individual phenolic compounds were quantified using a HPLCmethod using gradient elution with the mobile phase containing solvent A (5% v/v aqueous ACN acidified with 0.35 ml trifluoroacetic anhydride (TFAA) and solvent B (50% v/v aqueous ACN acidified with 0.25 ml TFAA). The UV detector was set

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů