Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izolace proteinů ze syrovátky s antimikrobiálním účinkem pro kosmetické aplikace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F15%3A43874045" target="_blank" >RIV/70883521:28610/15:43874045 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/15:#SA22

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izolace proteinů ze syrovátky s antimikrobiálním účinkem pro kosmetické aplikace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce je zaměřena na využití specifických složek obsažených v syrovátce jako aktivních antimikrobiálních látek pro kosmetické aplikace. Studie se zabývá především izolací laktoferinu pomocí iontově výměnné chromatografie tak, aby byla co nejvíce zachována jeho antimikrobiální aktivita. Pro identifikaci proteinů byla použita tricinová polyakrylamidová gelová elektroforéza. Vybrané proteiny byly dále zakomponovány do hydrogelu na bázi kopolymeru kyseliny akrylové a byla studována jejich antimikrobiální aktivita v této hydrofilní polymerní matrici. Bylo zjištěno, že proteiny získané ze syrovátky mají velmi dobrý antimikrobiální účinek již při nízkých koncentracích. Dále bylo potvrzeno synergické antimikrobiální působení laktoferinu a nisinu ve zkoumaných hydrogelových systémech.

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation of antimicrobial proteins from whey for cosmetic applications

  • Popis výsledku anglicky

    Presented work is focused to the utilization of specific components present in whey as antimicrobial compounds for cosmetic applications. The study deals especially with the lactoferrinprotein isolation that was performed by the means of ion exchange chromatography. Thepolyacrylamide gel electrophoresis electrophoresis was used for the protein identification. Isolated proteins were incorporated into the hydrogel based on copolymers of acrylic acid. The antimicrobial activity testing of the proteins in hydrogel matrix were provided. It was found that the isolated proteins have very good antimicrobial properties even at low concentrations. In addition, synergy in antimicrobial action of lactoferrin and nisin in the hydrogel matrix was observed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    153

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus