Izolace proteinů ze syrovátky s antimikrobiálním účinkem pro kosmetické aplikace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F15%3A43874045" target="_blank" >RIV/70883521:28610/15:43874045 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/15:#SA22
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace proteinů ze syrovátky s antimikrobiálním účinkem pro kosmetické aplikace
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce je zaměřena na využití specifických složek obsažených v syrovátce jako aktivních antimikrobiálních látek pro kosmetické aplikace. Studie se zabývá především izolací laktoferinu pomocí iontově výměnné chromatografie tak, aby byla co nejvíce zachována jeho antimikrobiální aktivita. Pro identifikaci proteinů byla použita tricinová polyakrylamidová gelová elektroforéza. Vybrané proteiny byly dále zakomponovány do hydrogelu na bázi kopolymeru kyseliny akrylové a byla studována jejich antimikrobiální aktivita v této hydrofilní polymerní matrici. Bylo zjištěno, že proteiny získané ze syrovátky mají velmi dobrý antimikrobiální účinek již při nízkých koncentracích. Dále bylo potvrzeno synergické antimikrobiální působení laktoferinu a nisinu ve zkoumaných hydrogelových systémech.
Název v anglickém jazyce
Isolation of antimicrobial proteins from whey for cosmetic applications
Popis výsledku anglicky
Presented work is focused to the utilization of specific components present in whey as antimicrobial compounds for cosmetic applications. The study deals especially with the lactoferrinprotein isolation that was performed by the means of ion exchange chromatography. Thepolyacrylamide gel electrophoresis electrophoresis was used for the protein identification. Isolated proteins were incorporated into the hydrogel based on copolymers of acrylic acid. The antimicrobial activity testing of the proteins in hydrogel matrix were provided. It was found that the isolated proteins have very good antimicrobial properties even at low concentrations. In addition, synergy in antimicrobial action of lactoferrin and nisin in the hydrogel matrix was observed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
153
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
1-4
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—