Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimising Conditions for Preparing Collagen-type Hydrolysates

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F16%3A43874591" target="_blank" >RIV/70883521:28610/16:43874591 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28140/16:43874591 RIV/70883521:28110/16:43874591

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Optimising Conditions for Preparing Collagen-type Hydrolysates

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tendons of slaughterhouse cattle are by-products in animal processing and contain a substantial proportion of collagen and also elastin. This contribution deals with preparing collagen-type hydrolysates from cattle tendons (long tendons, hind tendons, Achilles tendons, fore tendons) in a 3 stage process. Factors under investigation are effects of added enzyme and extraction temperature on efficiency of hydrolysis. The character of starting raw materials and technological conditions in hydrolysate preparation markedly affect hydrolysis efficiency. Lower efficiency of hydrolysis (percentage of starting material converted into hydrolysate), max. 30%, is achieved when processing long tendons containing a higher elastin proportion. On the contrary, when processing hind, Achilles and fore tendons, conversion nears 100%, thus evaluating starting raw material to the utmost. Hydrolysates prepared under defined conditions (adequate addition of enzyme and suitably chosen extraction temperature) from these tendons meet strict standards specifying ash content ({= 2.0%) for food or pharmaceutical applications. High efficiency and variability of technological conditions in the processing of cattle tendons enables to prepare high quality products (hydrolysates or gelatines) suitable for food, cosmetics or pharmaceutical applications.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimising Conditions for Preparing Collagen-type Hydrolysates

  • Popis výsledku anglicky

    Tendons of slaughterhouse cattle are by-products in animal processing and contain a substantial proportion of collagen and also elastin. This contribution deals with preparing collagen-type hydrolysates from cattle tendons (long tendons, hind tendons, Achilles tendons, fore tendons) in a 3 stage process. Factors under investigation are effects of added enzyme and extraction temperature on efficiency of hydrolysis. The character of starting raw materials and technological conditions in hydrolysate preparation markedly affect hydrolysis efficiency. Lower efficiency of hydrolysis (percentage of starting material converted into hydrolysate), max. 30%, is achieved when processing long tendons containing a higher elastin proportion. On the contrary, when processing hind, Achilles and fore tendons, conversion nears 100%, thus evaluating starting raw material to the utmost. Hydrolysates prepared under defined conditions (adequate addition of enzyme and suitably chosen extraction temperature) from these tendons meet strict standards specifying ash content ({= 2.0%) for food or pharmaceutical applications. High efficiency and variability of technological conditions in the processing of cattle tendons enables to prepare high quality products (hydrolysates or gelatines) suitable for food, cosmetics or pharmaceutical applications.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Society of Leather Technologists and Chemists

  • ISSN

    0144-0322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    100

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    114-121

  • Kód UT WoS článku

    000378583800002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84978828700