Preparation of collagen-elastin hydrolysates from cattle tendons and studying properties of hydrolysates
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43869920" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43869920 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/13:43869920
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation of collagen-elastin hydrolysates from cattle tendons and studying properties of hydrolysates
Popis výsledku v původním jazyce
The contribution characterises properties of collagen-elastin hydrolysates (content of proteins, collagen, elastin, ash and molecular weights) prepared by a 3-stage procedure from cattle tendons. Depending on conditions in 1st and 3rd stage of the process, hydrolysates may be prepared possessing molecular weights of 900-8,000 Da. Lowest ash content 3.2 % (w/w) was found with hydrolysates prepared from tendons processed in alkaline environment. Dialysis or ion exchange treatment allows to further reduceash content. The ratio of collagen and elastin contents in hydrolysates differs in accordance with mode of processing - from 1.34 times collagen excess, through a balanced share of both proteins up to 1.21 times excess of elastin. In dependence on procedure conditions (tendon pre-processing at pH levels 4-11, extraction at 60-100 degrees C for duration 2-14 min), hydrolysates of collagen-elastin type may be prepared, displaying required properties and possessing a milky colour. Our hydro
Název v anglickém jazyce
Preparation of collagen-elastin hydrolysates from cattle tendons and studying properties of hydrolysates
Popis výsledku anglicky
The contribution characterises properties of collagen-elastin hydrolysates (content of proteins, collagen, elastin, ash and molecular weights) prepared by a 3-stage procedure from cattle tendons. Depending on conditions in 1st and 3rd stage of the process, hydrolysates may be prepared possessing molecular weights of 900-8,000 Da. Lowest ash content 3.2 % (w/w) was found with hydrolysates prepared from tendons processed in alkaline environment. Dialysis or ion exchange treatment allows to further reduceash content. The ratio of collagen and elastin contents in hydrolysates differs in accordance with mode of processing - from 1.34 times collagen excess, through a balanced share of both proteins up to 1.21 times excess of elastin. In dependence on procedure conditions (tendon pre-processing at pH levels 4-11, extraction at 60-100 degrees C for duration 2-14 min), hydrolysates of collagen-elastin type may be prepared, displaying required properties and possessing a milky colour. Our hydro
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centrum polymerních systémů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research Journal of Chemistry and Environment
ISSN
0972-0626
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
IN - Indická republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
4-9
Kód UT WoS článku
000315286100002
EID výsledku v databázi Scopus
—