Anti-hydrolysis effect of aromatic carbodiimide in poly(lactic acid)/wood flour composites
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F17%3A63517143" target="_blank" >RIV/70883521:28610/17:63517143 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/17:PU125146
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.compositesa.2017.10.003" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.compositesa.2017.10.003</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.compositesa.2017.10.003" target="_blank" >10.1016/j.compositesa.2017.10.003</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Anti-hydrolysis effect of aromatic carbodiimide in poly(lactic acid)/wood flour composites
Popis výsledku v původním jazyce
Poly(lactic acid) (PLA) filled with wood flour (WF) is more susceptible to hydrolysis compared to pure PLA. This work shows that the hydrolysis reactions leading to chain scission can be hindered by using 2 wt% of bis(2,6-diisopropylphenyl)carbodiimide (ZIKA). It was found that the addition of ZIKA supports the crosslinking of PLA/WF composite. The crosslinking slightly hindered the annealing efficiency of wood flour and increased the stiffness of biocomposites. The thermal stability of biocomposites containing ZIKA was slightly improved. The relevance of the antihydrolysis effect of ZIKA during melt processing of biocomposites was correlated with the rheological and molar mass properties. The hydrolytic stability of biocomposites was determined under buffer solution conditions at accelerated temperature 80 °C and pH of 7. The determined lower depolymerisation and hydrolysis rates of PLA/WF-ZIKA composites indicate that the service lifespan of biocomposites can be prolonged by the addition of ZIKA additive.
Název v anglickém jazyce
Anti-hydrolysis effect of aromatic carbodiimide in poly(lactic acid)/wood flour composites
Popis výsledku anglicky
Poly(lactic acid) (PLA) filled with wood flour (WF) is more susceptible to hydrolysis compared to pure PLA. This work shows that the hydrolysis reactions leading to chain scission can be hindered by using 2 wt% of bis(2,6-diisopropylphenyl)carbodiimide (ZIKA). It was found that the addition of ZIKA supports the crosslinking of PLA/WF composite. The crosslinking slightly hindered the annealing efficiency of wood flour and increased the stiffness of biocomposites. The thermal stability of biocomposites containing ZIKA was slightly improved. The relevance of the antihydrolysis effect of ZIKA during melt processing of biocomposites was correlated with the rheological and molar mass properties. The hydrolytic stability of biocomposites was determined under buffer solution conditions at accelerated temperature 80 °C and pH of 7. The determined lower depolymerisation and hydrolysis rates of PLA/WF-ZIKA composites indicate that the service lifespan of biocomposites can be prolonged by the addition of ZIKA additive.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Composites Part A: Applied Science and Manufacturing
ISSN
1359-835X
e-ISSN
—
Svazek periodika
103
Číslo periodika v rámci svazku
Neuveden
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
283-291
Kód UT WoS článku
000416497100029
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85032856776