Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biodegradable polylactide composites with improved thermal stability for food packaging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F19%3A63524237" target="_blank" >RIV/70883521:28610/19:63524237 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biodegradable polylactide composites with improved thermal stability for food packaging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work presents development of biodegradable polylactide (PLA)/inorganic filler (CaCO3) based composites for rigid packaging applications. The crucial attention was paid to the optimilization of the composition properties towards its enhanced shape stability at elevated temperatures and mechanical properties – flexibility. The properties of PLA (Ingeo 2003D, Natureworks) were modified with inorganic fillers affecting of crystalline phase of PLA matrix and experimentally developed plasticizer based on PLA-g-PEG copolymer. The results show noticeable changes in the PLA crystalline phase formation detected by using differential scanning calorimetry (Figure 1). Furthermore, the developed composites were tested on rheological, mechanical properties, hydrolytic stability and migration intensity. The developed composition showed promising applicability in rigid food packaging applications.

  • Název v anglickém jazyce

    Biodegradable polylactide composites with improved thermal stability for food packaging

  • Popis výsledku anglicky

    This work presents development of biodegradable polylactide (PLA)/inorganic filler (CaCO3) based composites for rigid packaging applications. The crucial attention was paid to the optimilization of the composition properties towards its enhanced shape stability at elevated temperatures and mechanical properties – flexibility. The properties of PLA (Ingeo 2003D, Natureworks) were modified with inorganic fillers affecting of crystalline phase of PLA matrix and experimentally developed plasticizer based on PLA-g-PEG copolymer. The results show noticeable changes in the PLA crystalline phase formation detected by using differential scanning calorimetry (Figure 1). Furthermore, the developed composites were tested on rheological, mechanical properties, hydrolytic stability and migration intensity. The developed composition showed promising applicability in rigid food packaging applications.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů