Nejčastější zdroje dietární expozice kombinovaným reziduím pesticidů v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F12%3A00009628" target="_blank" >RIV/75010330:_____/12:00009628 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nejčastější zdroje dietární expozice kombinovaným reziduím pesticidů v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Zájem je soustředěn zejména na ovoce a zeleninu, které se často konzumují v syrovém stavu bez další technologické či kulinární úpravy. Ta snižuje koncentrace reziduí. Nejčastěji byly pozorovány záchyty rezidui ze skupiny fungicidů, méně insekticidů, zřídka herbicidů. Častěji byla hlášena rezidua u ovoce než u zeleniny. Výsledky dokládají aktuálnost potřeby zdokonalit systém hodnocení expozice a charakterizace zdravotního rizika a následně i kontrolních a regulačních mechanizmů, včetně potřeby aktualizovat hygienické limity.
Název v anglickém jazyce
The major source of dietary exposure to pesticide residues in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
We focus predominantly on fruit and vegetables usually consumed in fresh form than in processed form reducing pesticide residues levels. The most frequently found were traces of pesticides, then insecticides and seldom herbicide residues were identified.Pesticide residues were found more often in fruit than in vegetables. There is a need for improvement of the exposure assessment methodology and health risk characterization as well as control and regulation of pesticide residues to set hygiene limits.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/7E11003" target="_blank" >7E11003: Aggregate and Cumulative Risk Of Pesticides: an On-Line Integrated Strategy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů