Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nejčastější zdroje dietární expozice kombinovaným reziduím pesticidů v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F12%3A00009628" target="_blank" >RIV/75010330:_____/12:00009628 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nejčastější zdroje dietární expozice kombinovaným reziduím pesticidů v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zájem je soustředěn zejména na ovoce a zeleninu, které se často konzumují v syrovém stavu bez další technologické či kulinární úpravy. Ta snižuje koncentrace reziduí. Nejčastěji byly pozorovány záchyty rezidui ze skupiny fungicidů, méně insekticidů, zřídka herbicidů. Častěji byla hlášena rezidua u ovoce než u zeleniny. Výsledky dokládají aktuálnost potřeby zdokonalit systém hodnocení expozice a charakterizace zdravotního rizika a následně i kontrolních a regulačních mechanizmů, včetně potřeby aktualizovat hygienické limity.

  • Název v anglickém jazyce

    The major source of dietary exposure to pesticide residues in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    We focus predominantly on fruit and vegetables usually consumed in fresh form than in processed form reducing pesticide residues levels. The most frequently found were traces of pesticides, then insecticides and seldom herbicide residues were identified.Pesticide residues were found more often in fruit than in vegetables. There is a need for improvement of the exposure assessment methodology and health risk characterization as well as control and regulation of pesticide residues to set hygiene limits.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7E11003" target="_blank" >7E11003: Aggregate and Cumulative Risk Of Pesticides: an On-Line Integrated Strategy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů