Rychlá diagnostika toxinogenních plísní Aspergillus flavus izolovaných z potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F15%3A00010866" target="_blank" >RIV/75010330:_____/15:00010866 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rychlá diagnostika toxinogenních plísní Aspergillus flavus izolovaných z potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Plísně patří mezi významné etiologické činitele způsobující alimentární onemocnění. Dosud bylo identifikováno několik významných nebezpečí výskytu plísní v potravinách. Jedná se o produkci mykotoxinů, rozkladné procesy a kažení potravin, snižování biologické hodnoty potravin, přímý a nepřímý vznik alimentárních onemocnění a nedostatek potravin. Aspergillus flavus patří mezi významné toxinogenní plísně, které mají schopnost produkovat aflatoxiny skupiny B a kyselinu cyklopiazonovou kontaminující potravinové suroviny, potraviny a krmiva. Studie je zaměřena na vytipování a otestování kultivačních medií a činidel pro rychlou diagnostiku toxinogenních plísní A. flavus izolovaných z potravin v laboratořích se základním vybavením pro mykologickou a mikrobiologickou diagnostiku. K testování šesti kmenů A. flavus byla použita následující diagnostická nutriční média: ADMB agar (Aspergillus Differentiation Medium Base), AFPA (Aspergillus flavus and parasiticus Agar), Coconut Agar (CA) a Ammonium Hydroxide Test (AHT).
Název v anglickém jazyce
Rapid diagnostic testing of toxigenic Aspergillus flavus isolated from foodstuffs
Popis výsledku anglicky
Moulds (microfungi) are very important etiological agents of alimentary diseases. A hazard identification of an occurrence of moulds in foodstuffs was identified as mycotoxin production, food decay and food spoilage, alimentary diseases – direct and undirect genesis and food security. Aspergillus flavus is a saprobic and pathogenic microfungus with a cosmopolitan distribution. It is best known for its colonisation of cereal grains, legumes, and tree nuts. Many strains of A. flavus produce significant quantities of aflatoxins and cyclopiazonic acid. The rapid testing of isolated toxigenic fungi A. flavus in foodstuffs can be proved by using diagnostic nutrient media: ADMB (Aspergillus Differentiation Medium Base), AFPA (Aspergillus flavus and parasiticus Agar), Coconut Agar (CA) and Ammonium Hydroxide Test (AHT). Six strains of A. flavus were tested. The testing media are suitable for a laboratory with basic equipment for microbiological and mycological analysis.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů