Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rychlá diagnostika toxinogenních plísní Aspergillus flavus izolovaných z potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F15%3A00010866" target="_blank" >RIV/75010330:_____/15:00010866 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rychlá diagnostika toxinogenních plísní Aspergillus flavus izolovaných z potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plísně patří mezi významné etiologické činitele způsobující alimentární onemocnění. Dosud bylo identifikováno několik významných nebezpečí výskytu plísní v potravinách. Jedná se o produkci mykotoxinů, rozkladné procesy a kažení potravin, snižování biologické hodnoty potravin, přímý a nepřímý vznik alimentárních onemocnění a nedostatek potravin. Aspergillus flavus patří mezi významné toxinogenní plísně, které mají schopnost produkovat aflatoxiny skupiny B a kyselinu cyklopiazonovou kontaminující potravinové suroviny, potraviny a krmiva. Studie je zaměřena na vytipování a otestování kultivačních medií a činidel pro rychlou diagnostiku toxinogenních plísní A. flavus izolovaných z potravin v laboratořích se základním vybavením pro mykologickou a mikrobiologickou diagnostiku. K testování šesti kmenů A. flavus byla použita následující diagnostická nutriční média: ADMB agar (Aspergillus Differentiation Medium Base), AFPA (Aspergillus flavus and parasiticus Agar), Coconut Agar (CA) a Ammonium Hydroxide Test (AHT).

  • Název v anglickém jazyce

    Rapid diagnostic testing of toxigenic Aspergillus flavus isolated from foodstuffs

  • Popis výsledku anglicky

    Moulds (microfungi) are very important etiological agents of alimentary diseases. A hazard identification of an occurrence of moulds in foodstuffs was identified as mycotoxin production, food decay and food spoilage, alimentary diseases – direct and undirect genesis and food security. Aspergillus flavus is a saprobic and pathogenic microfungus with a cosmopolitan distribution. It is best known for its colonisation of cereal grains, legumes, and tree nuts. Many strains of A. flavus produce significant quantities of aflatoxins and cyclopiazonic acid. The rapid testing of isolated toxigenic fungi A. flavus in foodstuffs can be proved by using diagnostic nutrient media: ADMB (Aspergillus Differentiation Medium Base), AFPA (Aspergillus flavus and parasiticus Agar), Coconut Agar (CA) and Ammonium Hydroxide Test (AHT). Six strains of A. flavus were tested. The testing media are suitable for a laboratory with basic equipment for microbiological and mycological analysis.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů