Aflatoxiny 60 let poté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013492" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013492 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aflatoxiny 60 let poté
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2020 si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Objev aflatoxinů byl zahájen na počátku 60. let 20. století poté, co uhynulo v Anglii na záhadné onemocnění turkey "X" disease více než 100000 krůt. Záhadné onemocnění bylo spojeno s použitím brazilské arašídové moučky jako krmivá. Mykologickým vyšetřením bylo zjištěno, že arašídová moučka byla kontaminována plísní Aspergillus flavus, která produkovala dosud neznámý toxin. Tento Aspergillus flavus toxin byl pojmenovaný aflatoxin. K dnešnímu dni bylo identifikováno nejméně 20 aflatoxinů. Aflatoxiny mají hepatotoxické, imunosupresivní, mutagenní, teratogenní a karcinogenní účinky. Nejvýznamnější je aflatoxin Bt, který může způsobit toxicitu u mnoha živočišných druhů včetně člověka. Aflatoxiny jsou produkovány 22 druhy rodu Aspergillus sekce Flavi, 4 druhy A. sekce Nidulantes a 2 druhy A. sekce Ochraceorosei. K nej významnějším druhům A. sekce Flavi produkujícím aflatoxiny patří Aspergillus flavus, A. parasiticus, a A. nomius. Aflatoxiny kontaminují celou řadu plodin (především podzemnici olejnou, pistáciové oříšky, sušené fíky, lískové oříšky, koření, mandle, rýži, melounová semena, para ořechy a kukuřici). Potraviny živočišného původu (mléko a živočišné tkáně) se na expozici člověka aflatoxinům podílejí v menší míře. Navzdory snahám o zmírnění aflatoxinů v potravinách, a tím zvýšení bezpečnosti potravin, jsou aflatoxiny stále přítomny v potravinách a krmivech, a to i ve vysokých koncentracích. Aflatoxiny tak zůstávají aktuálním a stále naléhavým problémem ve světě.
Název v anglickém jazyce
Aflatoxins 60 years later
Popis výsledku anglicky
As of 2020, 60 years have passed since the discovery of aflatoxins. In the late 1950s and early 1960s, a new so far unknown turkey disease, characterized by heavy mortality, was identified in England. After the turkey disease outbreak of unknown nature and aetiology (the turkey "X" disease), the discovery of AFs began. A total of 100,000 turkeys died of so-called turkey "X" disease after being fed with contaminated Brazilian groundnut meal by Aspergillus flavus on a poultry farm in London. Isolated Aspergillus flavus produced an unknown toxin. This Aspergillus flavus toxin was named aflatoxin. At least 20 aflatoxins have been identified to this date. Aflatoxins are hepatotoxic, immunosuppressive, mutagenic, teratogenic, and carcinogenic compounds. Aflatoxin (AFB1), the most potent fungal toxin, can cause toxicity in many species, including humans. The aflatoxins are produced by four species of Aspergillus section Nidulantes (A. astellatus, A. miraensis, A. olivicola, and A. venezuelensis and two species of A. section Ochraceorosei {A. ochraceoroseus and A.rambellii). The most well-known AF-producing species of Aspergillus section Flavi are A. flavus, A.parasiticus and A. nomius. The aflatoxins contaminate a wide range of crops (mainly groundnuts, pistachio nuts, dried figs, hazelnuts, spices, almonds, rice, melon seeds, Brazil nuts, and maize). Foods of animal origin (milk and animal tissues) are less likely contributors to human AF exposure. Despite the efforts to mitigate the aflatoxins concentrations in foods, and thus enhance food safety, AFs continue to be present, even at high levels. AFs thus remain a current and continuously pressing problem in the world.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
44-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—